У Львові молитвою вшанували пам’ять полеглих воїнів українського національно-визвольного руху (фото)

Учора, 14 жовтня, з нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці у центрі Львова, біля пам’ятника Великому Кобзареві, відбулося віче, яке зібрало кілька сотень львів’ян та жителів області, аби у спільній молитві вшанувати пам’ять полеглих воїнів українського національно-визвольного руху.

На цю подію, організатором якої є Львівська обласна організація товариства «Просвіта» під керівництвом Ярослава Пітка, прийшли також голова Львівської обласної ради Петро Колодій, голова Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих Петро Франко, поет, політичний в’язень Ігор Калинець, ветерани Української Повстанської армії, представники духовенства та інші, повідомила прес-служба облради.

Виступаючи перед громадою, керівник Львівської обласної організації товариства «Просвіта» Ярослав Пітко сказав, що тут зібралися люди, аби вшанувати пам’ять всіх тих, хто загинув за Україну, захищаючи її незалежність. «Сьогодні ми цією громадою зібралися біля пам’ятника Тарасові Шевченку, бо саме він позначив українську націю, як самодостатню, самостійну і готову до свого державницького покликання. Нині я першочергово звертаюся до нашої молоді: Ви не тільки вшановуйте Шевченка і наших героїв, але й беріть приклад з їхніх діл. Більше того, як би нам не говорили про нерівність сил у нинішній війні, ми переможемо, бо нам від Шевченка дісталася ота велика віра в перемогу. Кажуть, що не під силу людині, то під силу Богові. А з нами Бог і з нами правда. Тому ми сьогодні першою чергою помолимося за нашу Україну, за її героїв, яких немає серед нас. Також промовимо слова молитви і за тих, хто сьогодні віддає свої життя і боронить Українську державу», – сказав він.

Після виступу Ярослав Пітко запросив до слова голову Львівської обласної ради Петра Колодія, зазначивши, що саме ця людина першою в області організувала потужну підтримку Євромайдану, а потім і Революції Гідності.

Своєю чергою Петро Колодій розпочав звернення до громади вітальними словами з нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці. Він, зокрема, зазначив: «Відповідно до Указу Президента України від сьогодні 14 жовтня відзначатимуть як День захисника України. Це є знакова подія для всіх українців. Це перший крок до повернення до сторінок нашої справжньої історії, наших традицій, що дає нам можливість збудувати ту Україну, за яку боролися наші батьки, діди і прадіди».

Водночас очільник обласної ради розповів, що перед цим заходом побував у Франковому університеті – місці, де молодь не лише здобуває фах, а також місці, де утверджується справжня еліта України. Того ж дня, зазначив Петро Колодій, він також мав нагоду побувати на церемонії складання присяги ліцеїстами Ліцею імені Героїв Крут. «Скажу відверто, я був переповнений емоціями, дивлячись, як ці діти зачитували присягу. У їхніх очах можна було побачити відвагу та впевненість, а ще разом з ними відчути відповідальність за кожне слово присяги. У цих дітям ми бачимо майбутнє України. Важливо, що нині молодь є зовсім іншою, ніж була ще рік назад. Вона нам, дорослим, дає впевненість говорити про те, що Україна відбулася, що Україна буде! Слава Україні!»

viche-2 viche-3 viche-4

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: