У Львові обговорили вплив валютно-кредитної політики (фото)

Сьогодні, 18 жовтня, у Львівській комерційній академії відбувся круглий стіл, під час якого представники Львівської обласної ради, фінансисти, науковці та громадських організацій обговорили питання стосовно впливу валютно-кредитної політики на економічну безпеку держави в сучасному контексті, повідомила прес-служба облради.

Участь у цьому заході від Львівської обласної ради взяли заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак та депутат Львівської обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Ярослав Качмарик. Результатом зустрічі, окрім обговорення основних критеріїв виходу із ситуації, яка склалася нині в економіці держави, стало також напрацювання рекомендацій, які надалі пропонуватимуть на розгляд державним органам влади.

Зауважимо, що під час обговорень деякі експерти висловили думку про те, що політика плаваючого обмінного курсу валют, яку запровадив Національний банк України, була помилковою на сучасному етапі економічного розвитку держави. Адже для того, щоби в Україні можна було запроваджувати плаваючий обмінний курс, передовсім потрібні потужні інвестиційні гравці на ринку. Експерти також констатували, що на сьогодні,  на жаль, такого потужного інвестиційного клімату немає. Є лише один гравець – Нацбанк України. І, якщо НБУ вийде з цієї гри, то відбудеться хаос.

Зокрема, перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, доктор економічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України Олександр Власюк сказав: «іноземний інвестор, на якого ми нині всі дуже розраховуємо, не вкладає в нашу країну лише тому, оскільки переконаний, що тут йде війна. При цьому інвестор не відокремлює якоїсь конкретної території – Схід чи Захід України, а бачить єдину державу, в якій ведуться військові дії. Звісно, тут потрібно передовсім належне інформування про те, що на 95% території нашої держави військові дії все-таки не відбуваються. І ця велика територія готова до інвестування».

Разом з тим, Олександр Власюк наголосив на тому, що в імпортозалежній економіці подавати інфляцію на тлі девальвації національної грошової одиниці – в принципі неможливо. «У нас постійно відбувається інфляція пропозицій через здорожчання імпорту. За таких умов ми не зможемо подолати інфляцію, девальвуючи валюту. Іншими словами, плаваючий обмінний курс не принесе очікуваного результату», – зазначив він.

Звертаючись до присутніх, Валерій П’ятак зауважив, що нині влада на всіх рівнях перезавантажується і від того, якими будуть структурні зміни в системі управління державою, залежатиме інвестиційний клімат, соціальна політика та перспектива розвитку нашої держави.

Своєю чергою Ярослав Качмарик висловив подяку організаторам цього круглого столу за те, що вони порушують тему, яка нині є особливо важливою в науковому та практичному контексті, а також носить соціальне навантаження.

«На сьогодні населення дуже схвильоване: його цікавить реальний стан доходів – номінальних та реальних. Його також цікавить купівельна спроможність. І, врешті, люди не знають, що ж робити з валютними чи іншими збереженнями, які в них є не лише в офіційному, але й в тіньовому секторах.

Зрозуміло, що нині доцільно в цьому контексті говорити про імпортозалежну економіку, особливо на Львівщині. Адже, коли ми говоримо, що обмінне сальдо нашої області становить мінус 2,2 млрд у. о. за рік, а співвідношення експорту до імпорту є також з мінусом, то це означає, що ми нині інвестуємо чужі економіки, купуючи їхню продукцію. Очевидно, ця ситуація не може бути постійною. Також нам важливо оцінити ті експерименти, які відбувалися на валютному ринку за участю головного гравця – Національного банку України. Так, ми спробували плаваючий валютний курс, але нині знову повернулися до фіксованого. І, що найголовніше нині для всіх нас, то ми повинні бачити перспективу, розуміти, що буде робитися з курсом валют не лише сьогодні, але й завтра», – резюмував Ярослав Качмарик.

Водночас у своїй доповіді проректор з наукової роботи Львівської комерційної академії, доктор економічних наук, професор Віктор Шевчук зазначив, що для стабілізації валютного курсу в Україні, необхідно зробити передовсім кілька таких кроків.

Серед них – руйнування практики встановлення цін у доларовому еквіваленті. При цьому Віктор Шевчук зауважив, щойно в країні падає гривня і зростає курс долара, як різко починають зростати ціни на продукцію. Зокрема, сказав він, продавці часом безпідставно роблять це, продаючи навіть гриби та хліб за цінами з «прив’язкою» до курсу долара;

Ще два кроки, які за визначенням проректора з наукової роботи Львівської комерційної академії дозволять стабілізувати валютний ринок в Україні, стосуються стрімкого збільшення експорту та відновлення іноземних інвестицій.

Valuta-1 Valuta-2 Valuta-4 Valuta-5

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: