Колодій взяв участь у заходах до 100-річчя від дня народження Владики Степана (Чміля)

         У неділю, 19 жовтня, у м. Судова Вишня Мостиського району пройшли урочистості з нагоди 100-річчя від дня народження Преосвященного Владики Степана (Чміля), Єпископа УГКЦ, повідомила прес-служба ЛОР.

У ювілейних заходах взяли участь Апостольський нунцій в Україні архієпископ Томас Едвард Галіксон, Владики Ярослав Приріз та Григорій Комар, голова Львівської обласної ради Петро Колодій, керівництво Мостиського району, міста Судова Вишня, представники духовенства та громадськість.

Голова Львівської обласної ради Петро Колодій вважає, що сьогодні дуже важливо вшановувати таких визначних українців, яким був Владика Степан Чміль.

Петро Колодій каже: „Це один із українців світового рівня, який зумів у ті нелегкі часи, у які він проживав, зберегти українську віру, любов до Української церкви. Ми можемо сказати про велику роль отця Степана у  нелегкі 1945 - 1946 роки, коли українці виїжджали в Європу. Він завжди знаходив можливість їх прихистити та допомогти їм. Ми сьогодні так само беремо приклад від Владики Степана, адже Львівщина, львівська громада опікується тими людьми, які сьогодні переселяються зі сходу України”.

У рамках урочистостей з нагоди 100-річчя від дня народження Владики Степана (Чміля) у містечку Судова Вишня відбувся Молебень у храмі Пресвятої Трійці (УАПЦ). Тут було освячено меморіальну таблицю на честь 100-річчя від дня народження Преосвященного Владики. Потім  центром міста пройшла хода до Спаської гори, до храму Преображення Господа Нашого Ісуса Христа (УГКЦ). Владики, представники духовенства відслужили Архієрейську Божественну Літургію. Потім було освячено меморіальну таблицю на честь Владики Степана.

У народному домі Судової Вишні пройшла Урочиста академія на тему: „Преосвященний Владика Степан (Чміль) - один із найкращих українських робітників у Христовому винограднику”.

Додамо, що напередодні, 12 жовтня, українська громада Рима вшанувала 100-річчя з дня народження владики Степана Чміля. З цієї нагоди в соборі Святої Софії Глава УГКЦ очолив Божественну Літургію та поминальну Панахиду в крипті собору, де похований Владика Степан.

Довідка

Єпископ УГКЦ, Архімандрит та Ректор Української Папської Малої Семінарії в Римі, перший український салезіянин — духовний син св. Івана Боско — східного обряду  Степан Чміль народився  20 жовтня 1914 року в містечку Судова Вишня Галичини, тодішньої Австро-Угорської імперії.

Навчався у Перемишлі, потім продовжив духовну освіту за кордоном.

1945 року був висвячений на священика в Римі. Відтак отець Степан займав посаду директора гідів Катакомб св. Каллиста в Римі, де мав можливість зустрічати та контактувати з українськими біженцями. Допомагав їм в усьому, щоб поселитись у різних країнах Європи, адже в ті часи було неможливо вернутись в рідний край.

Потім його відправили до Аргентини душпастирем для українських біженців. Тут о. Степан виявився хорошим і сумлінним священиком, який дбав про всіх. Усі, котрим він допомагав, стверджують, що владика Степан був відданим священиком та жертовною людиною.

Опісля його відкликали до Риму, де призначили  Ректором Української Малої Семінарії. Тут він виявився дуже хорошим вихователем і провідником молодих семінаристів, вихідців з українських родин діаспори.

Саме за ректорату отця Степана Мала Семінарія отримала титул «папської» від папи Івана ХХІІІ завдяки старанням Блаженнішого Патріарха Йосифа Сліпого. Після кількох років інтенсивної та напруженої праці виховання «малих семінаристів», здоров'я о. Степана почало занепадати, але це не зашкодило його праці.

Навчаючись в салезіанській школі, під час Служби Божої о. Степану Чмілю прислуговував майбутній Папа Франциск, а тоді малий Хорхе Марія Бергольо.

Помер 22 січня 1978 р. у Римі, де і похований.

З благословення Синоду Єпископів УГКЦ (2008 р.) та Генеральної ради Салезіанського згромадження розпочато збір інформації про особу Владики Степана для проголошення його святим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: