Яценюк щодо газових переговорів: Ми повинні бути готові до найскладнішого сценарію

Уряд України зарезервував на рахунках 3,1 мільярда доларів США для оплати як за поставлений газ, так і за нові поставки в разі підписання тимчасової угоди щодо постачання газу. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк журналістам у вівторок, 21 жовтня, в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки в Яворові,  який Глава Уряду відвідав в рамках робочої поїздки на Львівщину, повідомляє Урядовий портал.

Арсеній Яценюк повідомив, що 20 жовтня урядова делегація вирушила до Брюсселя для переговорів з газового питання: «Ми узгодили остаточну позицію України і Європейського Союзу щодо газових переговорів».

Глава Уряду нагадав, що перший підхід до вирішення питання постачання газу - це отримання проміжного судового рішення Стокгольмського арбітражу, яке визначить і ціну, і умови поставки газу. Остаточний варіант такого проміжного рішення, за його словами, можна отримати в листопаді.

Другий варіант, підкреслив Арсеній Яценюк,  – це підписання тимчасової угоди: «Ми готові до підписання – підкреслюю – тимчасової угоди. Остаточну крапку як в ціні, так і в умовах поставки поставить суд».

У разі підписання тимчасової угоди, повідомив Прем’єр-міністр, Уряд вже зарезервував на рахунках 3,1 мільярда доларів США для оплати як за поставлений газ, так і за нові поставки.

Водночас Арсеній Яценюк зазначив, що, на його думку, «Путін не хоче підписувати ніякої угоди і завдання Путіна – заморозити Україну»: «Ми повинні бути готові до найскладнішого сценарію».

Він нагадав, що в українських газосховищах накопичено 17 мільярдів кубічних метрів газу: «Якщо Європейський Союз додатково відкриє нам реверс газу, це суттєво спростить нам шлях, яким чином пройти зиму».

Арсеній Яценюк підкреслив, що Уряд також працює над тим, щоб частково підтримати українські ТЕЦ постачанням мазуту: «В Уряду є резерви нафти для того, щоб переробити її і поставити близько 200 тисяч тонн мазуту на українські ТЕЦ».

«Так що працюємо. Доки не буде підписів і угоди, говорити про будь-яке вирішення газового питання рано», – сказав Глава Уряду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: