Знання і фаховість - це економіка майбутнього, - Яценюк на зустрічі зі студентами Львова

Ухвалений закон про вищу освіту передбачає абсолютно новий підхід до фінансування державного замовлення: «гроші ходять за студентом, а не ректор бігає за міністром», - сказав прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у вівторок, 21 жовтня, у Львові на зустрічі зі студентами місцевих вузів, повідомляє Урядовий портал.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Україна підписала й ратифікувала Угоду з ЄС, проте від підписання Угоди до її реалізації – «дуже довгий і складний шлях». Україна, за його словами, має стати частиною Європи, зокрема й через якісні зміни в системі освіти.

Він нагадав, що ухвалений Парламентом закон про вищу освіту розроблявся, зокрема, ним та головою Комітету Верховної Ради з питань освіти і науки Лілією Гриневич понад два роки, іще під час перебування в опозиції.

Закон, за його словами, «дає можливість вищим навчальним закладам України відповідати європейським вимогам і стандартам». Закон передбачає самоврядування вузів, самоврядування студентів. Розроблений абсолютно новий підхід до фінансування державного замовлення – «гроші ходять за студентом, а не ректор бігає за міністром», сказав Глава Уряду.

Одна з основних цілей цього закону, підкреслив Глава Уряду, - прив’язати ринок освіти до ринку праці.

«Ми дали неймовірні повноваження вищим навчальним закладам. Усі просили більше прав. Ми сказали: керуйте в себе в вузах самі, самі визначайте навчальні плани. Самі витрачайте кошти, які заробляєте, - ми не будемо концентрувати ці гроші на рахунках казначейства», - наголосив він.

Ухвалення цього закону, за словами Арсенія Яценюка, - це «перший крок в тому, щоби отримати нову якість знань і нову якість особистості».

Водночас Глава Уряду наголосив на необхідності продовження змін в освітній сфері: «Що таке вища освіта? Це надбудова. А фундамент це в першу чергу дошкільна і середня освіта».

«Для України вкрай важливі знання, розум, фаховість і досвідченість. Тому що це економіка майбутнього і світ майбутнього. Не газ і нафта, а той, хто знає, як, в тому числі, замінити нафту і газ. Сильні люди потрібні для кожної країни, а для України особливо», - сказав він.

Арсеній Яценюк звернувся до студентів: «Ми сильні, кожен робить свою роботу – і завдяки цій роботі кожен створює майбутнє країни. Через десятиліття Україна буде однією з взірцевих країн Європейського Союзу».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: