Візьми і вкради?

Виборча кампанія під двозначним гаслом «Візьми і зроби!» від свого початку породжує іронічні посмішки у вдумливої частини мешканців міста Лева. Десятки порушених кримінальних справ, пов’язаних із незаконними оборудками під час приватизації та передання в оренду земельних ділянок чи то нерухомого майна комунальної власності, — у громадян, ознайомлених із цими фактами, не виникає сумніву в безпосередній причетності до цього неподобства команди нашого мера. Не останнім інструментом для відвертання уваги людей від цих процесів у Андрія Івановича слугує так звана ГО «Самопоміч». Ця дивна структура, до речі, значною мірою існує, знову ж таки, за рахунок громади міста без її на це згоди, але цього наш бургомістр аж ніяк не рекламує… Чому? 
Рука «владики»
 
   У самому серці Львова, за кілька кроків від пам’ятника славетному Адамові Міцкевичу, на площі, названій на його честь, приміщення номер сім у будинку номер шість з 2006 року орендувало ЛМКП «Львівтеплоенерго». Договір на 265,5 кв. м (прошу запам’ятати цю цифру) для використання приміщення як абонентського відділення підприємства, було укладено з управлінням комунальної власності нерухомого майна міста (УКВ) аж до 2011 року. З невідомих причин УКВ на початку 2007 року «запропонувало» ЛМКП розірвати угоду оренди за згодою сторін і передати приміщення в задовільному санітарно-технічному стані згідно з актом приймання-передачі на баланс ЛКП «Цитадель-Центр». Зверніть увагу на цікавий момент: відповідно до ухвали сесії міськради № 897, затвердженої того ж року, про вивільнене приміщення балансоутримувач повинен у десятиденний термін повідомляти райадміністрації та УКВ! Посадові ж особи  цих установ зобов’язані, згідно з чинними положеннями, щомісяця публікувати інформацію про вільні приміщення у місцевій пресі для передання їх в оренду наступному користувачеві. Тим не менше, інформацію про те, що цей об’єкт пустує, було приховано від громадськості майже на чотири роки! І ось, у березні  2011 р. комісія міськради ухвалює рішення передати приміщення площею 318,2 кв. м… ГО «Самопоміч»! Організація, по суті, є кишеньковим утворенням самого пана Садового та тезкою однойменної політичної партії «Самопоміч», засновником якої є знову ж таки наш невгамовний мер. Уже через тиждень, 31.03.2011 р. депутатський корпус ухвалив: прохання про надання оренди — задовольнити. Виконати рішення народних обранців зобов’язали начальника УКВ, пана Євгена Климковича (навесні 2010 р. суд визнав його винним у корупційних діях, однак мер А. Садовий залишив його на посаді. — Авт.). Що і було зроблено… 17 жовтня 2012 р. Зрозуміло, що скарбниця міста за півтора року від часу затвердження ухвали та до офіційно переданого в користування «садопомочі» (народна назва ГО. — Авт.) приміщення не отримала ані копійчини...
А гроші люблять рахунок…
 
   Відразу виникає кілька запитань, незручних для знаного господарника й очільника Львівської міської ради: по-перше, чому не було проведено конкурсу на право оренди  цього привабливого приміщення в елітній частині міста? По-друге, чи належним  чином проводили оцінку цього нерухомого майна, яка визначає в подальшому вартість орендної плати? В результаті оцінна вартість одного квадратного метра стала становити трохи менше як п’ять тисяч гривень, в той час як ринкова була щонайменше втричі більша. А тепер про самі площі, адже сесія погодила передати «Самопомочі» 318 кв. м., а у договорі з УКВ зазначено тільки 256,5 кв. м (рівно стільки, скільки було і у попередника — «Львівтеплоенерго» —пригадали?). Однак ніяких змін до ухвали № 322 від 31.03.2011р. про надання ГО «Самопоміч» нежитлових приміщень за адресою пл. Міцкевича, 6/7 – не вносили! Виходить, що вищезгадана організація взагалі не платить місту за 61,7кв. м. дорогоцінної комерційної площі, користуючись нею задурно?  Тепер, шановний читачу, підрахуємо, що ми маємо: 61,7 кв.м помножимо на 43 місяці (від моменту затвердження ухвали міськради в березні 2011 р. до сьогодні) та помножимо на коефіцієнт орендної плати, визначений для громадських організацій. У підсумку отримаємо 65 тис. грн, це без урахування ПДВ та індексу інфляції, а також явно заниженої оцінки вартості приміщення в порівнянні  з ринковою. Реальна ж сума збитків, що заподіяна громаді, за підрахунками колишнього головного спеціаліста з укладання договорів оренди міськради п. Анатолія Семенюка, у цьому випадку є майже вдвічі більша. Тепер дізнаємося про збитки громади від не укладення  договору оренди з часу його розірвання у 2007 р. та до часу «ікс» у жовтні 2012 р. Користуючись наведеним вище механізмом, ми отримаємо суму близько 97 тис. 672 грн, яку сміливо можемо також збільшити вдвічі. 
 
Поміч для «садопомочі»
 
   Проблеми були в цьому будинку з даховим покриттям. Але за «щучим велінням, за мерським хотінням» на благоустрій за цією адресою було витрачено майже 300 тис. грн на заміну зігнилих елементів даху. Тільки з приміщення нашої громади, через його неналежне використання, бюджет, схоже, не отримав більш як 300 тис. грн. Стільки ж було витрачено з бюджету на створення комфортних умов для діяльності «Самопомочі» (ми говоримо ГО розуміємо — партія, говоримо партія, розуміємо — ГО). До цього варто додати, що «Самопоміч» займала приміщення в самій мерії на площі Ринок, 1, і ніяких договорів оренди щодо даного об’єкта на сайті міськради чомусь не виставляли. А приміщення за адресою: вул. Карбишева, 8, які також перебувають у користуванні зазначеної вище організації, ще й отримують фінансову підтримку від міськради для покриття видатків на їх оренду у розмірі  70-90 %, на що є відповідні рішення виконкому (головою якого також є Андрій Іванович Садовий. — Авт.)! Тож бачите, діяльність тих, хто «дахує» таке об’єднання, як «Самопоміч», на думку автора, заслуговує не тільки на журналістську статтю, а й на статтю Кримінального кодексу України.
 
Віктор ЧАРНОМСЬКИЙ, газета "Ратуша"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: