Учасники Форуму ОСББ визначили основні причини стримування розвитку об’єднань

Упродовж двох днів – 23 та 24 жовтня – у Львові відбувався V Всеукраїнський форум ОСББ. Захід зібрав рекордну кількість учасників – понад 200 голів ОСББ та управлінських компаній, представників місцевої влади, міжнародних організацій та експертів у галузі житлово-комунального господарства. Після обговорень між учасниками Форуму, Інститут міста провів опитування та дослідив їхні думки щодо особливостей функціонування ОСББ в окремих містах та в Україні загалом, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Одним з найактуальніших питань, які обговорили учасники Форуму, була проблема енергозбереження. Їй присвятили три панельні дискусії, на яких говорили про останні новини житлово-комунального господарства країни, зокрема про реформи, тарифи та енергоефективність, програми фінансування енергоощадних заходів та практичний досвід їхнього впровадження у багатоквартирних будинках.

Актуальність проблематики підкреслила у своєму виступі керівник житлово-комунальних програм громадської мережі «Опора» Тетяна Бойко.

«Це вперше Форум проходить в умовах газової війни, коли питання енергетичної незалежності – не просто на словах – є питанням національної безпеки. Саме житловий сектор дає змогу заощаджувати 40-60% енергоресурсів. Ми можемо бачити, що «спасіння потопаючих – справа рук самих потопаючих», тому нам потрібно об’єднуватись, бути більш згуртованими, мати більш узгоджену позицію, щоб усіма можливими методами тиснути на органи влади. Вони повинні зрозуміти, що є та сила, яка готова впроваджувати заходи з енергозбереження, економити ресурси, модернізувати житло, робити Україну енергонезалежною», – відзначила Тетяна Бойко.

Також представник проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Андрій Міцкан наголосив на важливості застосування комплексного підходу в питанні енергозбереження.

«Головна мета проекту – це допомога уряду та містам України у підвищенні енергетичної безпеки. Це питання сьогодні є дуже важливим і воно впроваджується шляхом енергоефективності, енергозбереження, впровадження альтернативних джерел енергії та заміщення імпортованого російського газу. Головна мета нашої роботи в містах – це залучення інвестицій, а для цього потрібен план внутрішнього розвитку, щоб дійсно ці зміни відбулися. Прийняття таких планів містами України – це великий крок до нашого європейського життя в Україні. Енергоефективність у житлових будинках – це важливий елемент місцевої політики у кожному місті України. Ми вже реалізували 10 пілотних проектів в Україні. Зрозуміло, що немає таких грантових коштів, щоб зробити всі будинки ОСББ енергоефективними. Треба змінювати підходи у ЖКГ. Треба відійти від пілотних проектів до системних кредитних та інвестиційних», – підкреслив Андрій Міцкан.

Також у рамках V Всеукраїнського форуму ОСББ у Львові, Інститут міста провів дослідження їхньої думки щодо особливостей функціонування ОСББ в окремих містах та в Україні загалом. Дослідження здійснювалося шляхом безпосереднього інтерв’ювання учасників форуму – експертів із функціонування ОСББ.

В результаті було отримано такі дані:

  • лише 18% опитаних змогли позитивно оцінити темпи розвитку ініціативи ОСББ, що існують в Україні;
  • темпи розвитку ОСББ у своїх містах експерти оцінюють трохи вище – позитивно відгукнулись про це 25% опитаних;
  • 47% респондентів вважає, що ситуація із розвитком ініціативи ОСББ в Україні покращиться наступного року;
  • дещо більше половини опитаних (53%) впевнені, що ситуація із розвитком ОСББ покращиться саме у їхніх містах.

На думку експертів, основними причинами стримування розвитку ОСББ як форми господарювання в Україні є:

1) нестача ініціативних мешканців, які були б готові взяти на себе відповідальність та повноваження щодо управління будинком (64%);

2) недосконалість законодавчої бази (61%);

3) недостатня обізнаність мешканців будинків щодо самої ініціативи ОСББ (50%);

4) ускладнення умов функціонування ОСББ органами місцевої влади (31%).

В учасників форуму також поцікавились, які кроки, на їхню думку, потрібно здійснити для стимулювання розвитку ініціативи ОСББ в Україні. Більшість респондентів вказали на необхідність удосконалення наявної законодавчої бази, інформування населення щодо ініціативи ОСББ, підтримки ініціативи з боку місцевих та центральних органів влади та підвищення рівня ініціативності і відповідальності мешканців багатоквартирних будинків.

Довідка

Організатори та партнери V Всеукраїнського форуму ОСББ: Інститут міста, Львівська міська рада, Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ), проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», програма USAID «Розширення підприємницьких та лідерських можливостей для жінок», Фонд ім. Фрідріха Еберта, Міжнародна фінансова корпорація (IFC), ТОВ «Данфосс-Україна», ПП «Хвоя Інтегра», АТ «Метабанк», ПАТ «Банк Львів», Хенкель Баутехнік (Україна), ТзОВ «АІП».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: