Секрет успіху «Самопомочі»

Львів – У Верховну Раду потрапить нова політична сила – «Самопоміч» мера Львова Андрія Садового, який сам за списком не йде у парламент. На попередніх виборах новачком у стінах Верховної Ради була партія, теж очолювана львів’янином, Олегом Тягнибоком, – ВО «Свобода». Як у Львові оцінюють політичний успіх «Самопомочі»?

За попередніми підрахунками голосів, «Самопоміч» отримала 12-13%, посівши третє місце, після «Народного фронту» Арсенія Яценюка і «Блоку Петра Порошенка».

Два роки тому ВО «Свобода» здобуло 38% голосів виборців Львівщини завдяки своїй патріотично-націоналістичній риториці. Втім націоналістичних гасел виявилось замало – люди хотіли бачити реальне вирішення своїх проблем.

Цього разу українське суспільство вимагає люстрації, миру у країні й нових облич у політиці. Усі ці фактори були прораховані у виборчій кампанії «Самопомочі». Ця політична сила, на відміну від інших, не асоціюється з АТО, з бойовими діями на теренах східної України. Ба більше того, наголошує політолог Оксана Дащаківська, навіть колір у політичній символіці «Самопомочі» – зелений, колір миру.

​Після Майдану і нині у час  бойових дій на Сході громадяни потребують спокою і комфорту. За словами політолога, кияни віддали більше 20% голосів саме за «Самопоміч», тому що засумували за мирним життям.
У людей одна асоціація – Львів, Андрій Садовий, «Самопоміч». Багато виборців, які були за «Свободу» у Києві, тепер голосували за «Самопоміч», бо не вірять у радикальні сили

«У Львові не було Майдану, не було стрілянини. У людей одна асоціація – Львів, Андрій Садовий, «Самопоміч». Багато виборців, які були за «Свободу» у Києві, тепер голосували за «Самопоміч», бо не вірять у радикальні сили, а збільшилась потреба конструктиву, спокою, миру і це їм пропонує «Самопоміч», – каже Оксана Дащаківська.

А ще партія львівського мера мала велику підтримку на центральних телеканалах і у підконтрольних медіа. Лояльні до Андрія Садового ЗМІ постійно творять позитивний образ безпроблемного європейського Львова з європейським мером на чолі.

А на цих дострокових виборах, наголошує експерт, телевізор був найефективнішим каналом комунікації з виборцями. «У кого був телевізор, той вигравав вибори і міг мочити опонента».

Піар у крові команди «Самопомочі»? 

Команда львівського мера вміє ефективно займатись піаром, вдало використовувати схеми комунікації з громадськістю. Та й мера можна зустріти на вулицях міста – він зупиняється і розмовляє з людьми, демонструє відкритість, фотографується з туристами. Андрію Садовому опоненти закидають те, що він більше часу витрачає на власний піар, аніж на вирішення проблем міста. Досить часто міський голова скаржиться на бездіяльність центральної влади і парламенту.

Навіть, коли не має результату у роботі, то піар-служба мера працює блискуче, каже Оксана Дащаківська. Але наголошує, що у парламенті піарників і маніпуляторів не бракує.

«У Львові це одне, а у Києві цілком інший рівень. Я не впевнена, чи команда до цього рівня готова. Тут маніпуляції не пройдуть, так, як вдалося Садовому у Львові. Не вдасться бути білим і пухнастим. Тут все залежатиме, яка буде комунікація з виборцем, чи вмітимуть пояснити свою позицію. Треба вміти брати на себе відповідальність», – зауважила політолог.

Успіх «Самопомочі», бо ця політична сила асоціюється у людей зі Львовом. Це швидше паралель позитивного іміджу Львова

«Щодо представлення «Самопомочі» у Київській міській раді, то їхня поведінка у киян залишила приємне враження. Тому у Києві – понад 20% за «Самопоміч». Успіх «Самопомочі», бо ця політична сила асоціюється у людей зі Львовом. Це швидше паралель позитивного іміджу Львова», – продовжує думку активіст руху «Чесно» Оксана Кузенко.

Присутність у парламенті більше 30 депутатів від партії «Самопоміч» вимагатиме конкретики у роботі і відповідальності. Бо популізм і риторику виборці дуже швидко відчують. Тоді на «Самопоміч» може очікувати політична доля ВО «Свобода». І вже у наступному парламенті її українці можуть не побачити.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: