Коментар юридичного відділу Львівської ОДА щодо передачі в користування лісових ділянок

 Відповідно до положень статті 31 Лісового кодексу України обласні державні адміністрації приймають рішення про виділення в установленому порядку для довгострокового тимчасового користування (від 1 до 50 років) лісами лісових ділянок, що перебувають у державній власності, повідомили у прес-службі ЛОДА.

Розпорядженням голови облдержадміністрації від 11 червня 2008 року № 564/0/5-08, що зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Львівській області 20 червня 2008 року за № 37/1304, створено комісію з питань надання в тимчасове довгострокове користування лісових ділянок (надалі – комісія) та затверджено відповідний Порядок надання та умови тимчасового довгострокове користування лісових ділянок (надалі - Порядок).

Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 13.08.2014 № 387/0/5-14 до складу комісії входять перший заступник голови облдержадміністрації Ситник Й.С. (голова комісії), заступник голови облдержадміністрації Харчук В.М., голова комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради Балицький О.М., голова комісії з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради Пилипенко П.Д., заступник директора департаменту-начальник управління регулювання природокористування департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Башта Г.В.,  перший заступник начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Дейнека А.М., начальник управління архітектури, містобудування та інфраструктурних проектів облдержадміністрації – головний архітектор області Лаврін В.С., заступник начальника головного управління Держземагентства у Львівській області Падляк І.М., генеральний директор обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства "Галсільліс" Пешко П.С., начальник юридичного відділу апарату облдержадміністрації Кусий В.В.

На засіданні комісії 10 жовтня 2014 року розглянуто, зокрема, заяви Білинської І.С. та Тістик О.В. з проханням виділити для довгострокового тимчасового платного користування лісові ділянки площею 0,2 га та 0,4685 га Рожанського лісництва ДП "Славське лісове господарство", що знаходяться на території Нижньорожанківської сільської ради Сколівського району.

До зазначених заяв додано документи, перелік яких визначено Порядком, в тому числі й згода на виділення лісових ділянок постійного лісокористувача (ДП "Славське лісове господарство") та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства (Державне агентство лісових ресурсів України), що передбачено статтею 18 Лісового кодексу України.

Рішенням комісії (протокол № 20 від 10.10.2014) задоволено заяви Білинської І.С. і Тістик О.В. та рекомендовано голові Львівської обласної державної адміністрації виділити їм лісові ділянки шляхом видання відповідного розпорядження.

Зазначене розпорядження від 29 жовтня 2014 року № 570/0/5-14 підписане головою облдержадміністрації та оприлюднене.

Відповідно до розпорядження лісові ділянки надано в тимчасове платне користування терміном на 49 років виключно для рекреаційних потреб. Крім того, в розпорядженні містяться положення, що передбачають можливість дострокового розірвання договору про довгострокове тимчасове користування лісами у випадках вилучення (передачі) лісової ділянки для суспільних потреб, а також заборона Білинській І.С. і Тістик О.В. зводити капітальні будівлі на лісовій ділянці, переданій для довгострокового тимчасового користування.

Водночас, статтею 20 Лісового кодексу України встановлено обов’язки тимчасових лісокористувачів на умовах довгострокового лісокористування, зокрема:

- вести роботи способами, які забезпечують збереження оздоровчих і захисних властивостей лісів, а також створюють сприятливі умови для охорони, захисту і відтворення типових та унікальних природних комплексів і об'єктів, рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, сприяти формуванню екологічної мережі;

- не порушувати прав інших лісокористувачів (в тому числі, право громадян вільно перебувати, безоплатно збирати для власного споживання дикорослі трав'яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, гриби тощо.)

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: