Стосунки України та Ізраїлю вирізняються своєю дружністю, - Еліав Бєлоцерковські (відео)

Сьогодні, 6 листопада, у Львові в готелі «Дністер» розпочинається чотириденна конференція «Лімуд Україна». Лімуд – всесвітньо відома єврейська освітньо-культурна Конференція, яка з 2008 року проводиться і в Україні. Перший український Лімуд проходив в Ялті, потім у різні роки у Трускавці, тричі в Одесі, у Вінниці та в Ужгороді, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

У перекладі з івриту «Лімуд» означає навчання. Всього в програму буде включено близько 120-ти сесій. У Конференції візьмуть участь більш, ніж 600 учасників.

«Для нас Лімуд - це дійсно велике свято. У Львові ми вперше проводимо Конференцію. Це сьома Конференція. Перший український Лімуд проходив в Ялті, потім у різні роки у Трускавці, тричі в Одесі, у Вінниці та в Ужгороді.

Це найбільша єврейська конференція, яка присвячена єврейській освіті та культурі. У Конференції візьмуть участь більш, ніж 600 учасників.

Коли ми хотіли провести Конференцію у Львові, нас лякали, як виявилось, міфічним антисемітизмом. Сьогодні Львів виявився найбільш безпечним та гідним місцем для проведення єврейської Конференції, і ні в кого не виникло сумнівів для проведення Лімуду у вашому прекрасному місті.

Конференція присвячена різним аспектам життя євреїв, історії, релігії, культурі та іншим. До нас приїжджає велика кількість вчених, артистів, музикантів. Ми б хотіли, щоб Лімуд стала великою подією не тільки в житті єврейської спільноти, а й у житті Львова.

Дуже важливим для нас є те, що участь у нашій Конференції бере велика кількість молоді - це важливо і говорить про те, що єврейське життя процвітає в Україні», - зазначив Йосип Аксельруд, голова проекту Лімуд України, регіональний директор Гілеля в Україні,  виконавчий директор Всеукраїнського єврейського конгресу.

На цій конференції одночасно проводиться до семи різних занять, що дозволяє учасникам самостійно формувати програму, враховуючи особисті переваги. У рамках Конференції заплановані екскурсії, тренінги, майстер-класи, концерти, виставки та лекції.

«Ми тут, тому що Україна важлива для євреїв і сьогодні ми у Львові, тому що це місто важливе для Лімуду.

Ще один важливий момент: два місяці назад реєстрація на Лімуд була закрита, якщо ми б знали, що Конференція викличе такий ажіотаж, таку зацікавленість, ми б, напевно, взяли значно більший готель для учасників.

Оснівні причини для такого успіху це три аспекти: високий стандарт програми, стандарт місця проведення, і це певний стандарт успіху.

Лімуд - це свято знання, це семінари, де люди навчаються. Ми повністю аполітичні і думаю, що кожен, хто разом з нами, відчує наскільки це гарна подія вільної думки та особистого успіху», - зазначив Хаїм Чеслєр, засновник та голова виконавчого комітету проекту Лімуд СНД.

Серед презентерів Лімуду у Львові: Еліав Білоцерковський – Надзвичайний та Повноважний Посол держави Ізраїль в Україні; Хаїм Чєслєр (Ізраїль) – засновник проекту Лімуд СНД; Саша Окунь (Ізраїль) – відомий ізраїльський художник; Йосеф Шагал – Надзвичайний та повноважний Посол держави Ізраїль в республіці Білорусь; Роман Бронфман (Ізраїль) – бізнесмен, громадський діяч, один з засновників політичної партії «Ісраель ба алія»; Віталій Портніков (Київ)  – журналіст і публіцист; Ігор Щупак (Дніпропетровськ) – директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» та Музею «Пам’ять єврейського народу і Голокост в Україні»;  Мирослав Маринович (Львів), колишній політв’язень, дисидент;  Юрій Винничук (Львів) – головний редактор газети «Post-Поступ», письменник, Мар’яна Савка (Львів) – головний редактор «Видавництва Старого Лева»  та багато інших.

«Я дуже гордий з того, що саме в такі часи представляю державу Ізраїль в Україні. Традиційно стосунки України та Ізраїлю вирізняються своєю дружністю та базуються на двох основних факторах.

По-перше, це спільна історична спадщина єврейства, як в Україні, так і в Ізраїлі. Протягом Конференції учасники матимуть можливість насолодитись виставкою, яка розкриває важливу роль євреїв вихідців з Україні у становленні держави Ізраїль.

Спільне минуле - ще не один головний фактор. В Ізраїлі ми маємо близько 600 тисяч вихідців з України, які розбудовують державу і є її громадянами.

Навіть ті, хто вже народився на території Ізраїлю, мають багато родичів та предків в Україні, і саме ці люди є нашим мостом, який пов’язує минуле, майбутнє і нашу сучасність.

Здається дуже природнім, що в Україні є Лімуд, що в перекладі означає навчання і дуже природньо, що така Конференція відбувається в центрі єврейського життя - у місті Львів.

Конференція Лімуд - це процес навчання, процес покращення себе і вихід на новий рівень. Лімуд - це діалог. Саме Лімуд може дати можливість подивитись, яким чином можна встановити цей внутрішній діалог.

Хочу подякувати усім організаторам конференції, меру міста Львова за прийом нашої Конференції і усім жителям Львова, які зустрічають Лімуд», - зазначив Еліав Бєлоцерковські, Надзвичайний та Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні.

«Я дуже тішусь, як корінна львів’янка, що Лімуд завітав до Львова. Я пишаюсь тим, що так багато людей зареєструвалось і як сказали мої колеги, це аполітичний проект. Люди проголосували за це місто і за той толерантний,  і мирний, і новий Львів, який ми сьогодні маємо тут», - зазначила Адель Дианова, директор Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед-Ар’є».

Лімуд пропонує своїм учасникам також різноманітну культурну і розважальну програму, яка дозволяє познайомитися з різними музичними, літературними, театральними, художніми напрямками в мистецтві. Цього року до програми Лімуду запрошені: Володимир Бистряков (Київ) – Заслужений артист України, відомий у світі піаніст та композитор; Ілля Ноябрьов (Київ) – популярний телеведучий, продюсер; Олександр Володарський (Київ) – письменник, драматург, сценарист; Віктор Шендерович (Росія) – автор телепрограм «Ляльки», «Разом», «Безкоштовний сир»; Валерій Хаїт (Одеса) – відомий письменник, ведучий шоу-програм, редактор; Ігор Іртєн’єв (Росія) - російський поет, один з представників іронічного напряму в сучасній російській поезії; Марина Максиміліан (Ізраїль) - одна з найпопулярніших, талановитих і екстраординарних ізраїльських музикантів, співачка, піаністка і композитор;  гурт "Клезмастерс" (Росія), гурт «Піккардійська терція» (Львів), запрошені популярні українські групи і виконавці.

«Запорука успіху Лімуду, його довголіття і затребуваності полягає в поєднанні навчання, відпочинку, спілкування, які гармонійно об’єднують Лімуд і завдяки яким, створюється неповторна «лімудна» атмосфера», – зазначає Голова Лімуду в Україні Йосип Аксельруд.

Конференція Лімуд проводиться за фінансової підтримки Лімуду СНД,  Фонду Ротшильд (Велика Британія). Генеральний партнер Конференції Лімуд Львів – Всеукраїнський єврейський благодійний фонд «Хесед-Ар’є».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: