У Львові відкрився Форум чистих технологій

Шведсько-український бізнес-форум з енергоефективності і чистих технологій стартував. Увесь день шведські експерти з досвідом впровадження масштабних муніципальних проектів у Швеції, відомі шведські компанії, представники влади і комунальних підприємств Львова, а також міжнародних фінансових організацій поглиблюватимуть ділову співпрацю між обома країнами. Відтак, на урочистому відкритті з вітальним словом до присутніх звернувся міський голова Андрій Садовий.

«Сьогодні непростий час в житті нашої країни. Для нас – для львів’ян, для всіх українців – питання незалежності є дуже важливим», – зазначив Андрій Садовий.

Процитувавши Бендукіндзе, міський голова додав, що в Біблії не написано, що Україна має бути незалежною – за неї треба боротися кожного дня.

«І коли ми говоримо про енергетичну незалежність – це один із фундаментів незалежності нашої держави. Так зробив Бог, що ми маємо дуже багаті землі, газ, вугілля, корисні копалини. Але ми недостатньо добре вміємо загосподарювати весь цей багаж. Тому сьогодні нам дуже корисно мати досвід мудрих людей з цілого світу, щоб в енергетичному плані ми були в плюсі. Ми маємо достатньо багато покладів газу. І цього газу, який ми видобуваємо, при застосуванні технологій енергозбереження є цілком достатньо Україні і для населення, і для виробництва.

Дуже важливо, і ми це ініціюватимемо, щоб уряд назвав ціну газу, вугілля, електроенергії та альтернативних видів палива на 10 років вперед. Тоді відкриється дуже великий фронт для бізнесу, щоб ми могли рахувати кожну калорію й дивились, де і що можна зекономити. А це і велика кількість нових робочих місць, і реальна наша незалежність», – додав Андрій Садовий.

Подякував він також і за хорошу співпрацю з ЄБРР, E5P, НЕФКО та іншими фінансовими й донорськими інституціями, які допомагають Львову в реалізації проектів.

Ми отримали дуже дешеві кошти, досвід, хорошу грантову підтримку. Але найважливіше – це культура виробництва, чого нам з вами бракує. Швеція – це унікальна країна, яка вміє правильно розпорядитись своїми ресурсами. Мені ця країна дуже близька, адже їхній мінімалізм насправді дуже потрібен і нам. Треба бути людьми, поважати один одного і раціонально до всього підходити. Тому дай Бог, щоб ця шведська культура виробництва була і в нас.

Для нас дуже важливо також, щоб бізнес Скандинавії був присутній у Львові, тому що це культура виробництва, великий технологічний процес та досвід. Ми готові і далі активно працювати у всіх питаннях енергозбереження, бо це питання безпеки нашої держави. Якщо ми зуміємо якісно господарювати з нашими природними ресурсами, то нас чекає дуже якісне майбутнє», – підкреслив міський голова.

На запитання щодо конкретних проектів, які Львів може запропонувати шведським інвесторам, мер нагадав, що зараз у місті є великий проект щодо комунального підприємства «Львівводоканал». Є грантова підтримка – частково зі шведської сторони. Поза тим, зараз у Львові працюють над створенням потужного індустріального парку, і цей проект може зацікавити багато шведських компаній, адже на сьогодні стає вигідно – розміщувати виробництво в Україні.

Нагадаємо, мета заходу – обговорити нагальні потреби Львова та інших міст Західної України у сферах вдосконалення енергоефективності, водоочистки та дотримання екологічних стандартів, представити шведські технології й рішення у сфері енергетики та охорони довкілля, а також фінансові інструменти для реалізації проектів у цих сферах.

Увечері, після закінчення заходу, відбудеться концерт шведської музики, під орудою шведсько-українського диригента Іллі Ступіля.

Організатори Форуму – посольство Швеції в Україні і Шведська торгова та інвестиційна рада, спільно з Львівською міською радою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: