У Дрогобичі презентували патріотичний словник

7 листопада з нагоди Дня української писемності та мови в читальному залі Дрогобицької районної центральної бібліотеки відбулася презентація патріотичного словника гарної української мови "Мова - не калька", який вийшов у Львові, повідомила Дивись. Інфо прес-служба Дрогобицької РДА.

Провела презентацію провідний бібліотекар районної центральної бібліотеки Ірина Зубрицька, яка є співавтором цього словника. Керівником проекту є відомий львівський мовознавець, перекладач, автор словників Тарас Береза. Були представлені й інші його словники: "Практичний англо-український словник", "Сучасний англо-український словник живої мови", "Словник англо-український навчальний "До сніданку".

У словнику "Мова - не калька" опрацьовано понад 20 тисяч слів та висловів, необхідних для збагачення нашої мовної культури. Словник розкриває красу та велич української мови, звільняє її від суржику, кальок та чужомовних запозичень. Працюючи над словником, автори головно застановилися на утвердженні питомих українських відповідників до кальок та іншомовних слів, що так чи інакше засмічують нашу рідну мову, зводять її велич до рівня вуличного суржику. Словник містить також новотвори Юрка Зеленого, який вигадує вітчизняні відповідники до іншомовних слів. Його авторству належать такі слова, як "новинар", себто журналіст, "осідок" - офіс, "інтернет" - всемережжя, "зазивалка", тобто реклама.

Мета словника - донести гарну українську мову насамперед до її пересічних користувачів. Адже усунути викривлення мови, очистити її від спотворення,
повернути нашій мові справжню народну красу  –  це  справа  честі  усіх  нас, це природний обов’язок кожного перед незалежною, вільною Україною. Цей словник сприятиме усуненню викревлення української літературної мови  на всіх рівнях - лексичному, фразеологічному, граматичному, допоможе підвищити рівень мовленнєвої культури.

Доля нашого мовлення в руках кожного з нас – українців – незалежно від віку, статі, освіти, посади та віросповідання, але, звичайно, залежно від нашої національної свідомості, національної гідності, патріотизму й відчуття відповідальності за майбутнє нашої держави

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: