Роздільна смуга: показуха чи поміч для маршруток? (відео)

Щойно встановлений делініатор на проспекті Свободи горе-водії вже перетворили на звичайну парковку. Влада обіцяє розганяти їх із допомогою даївців та евакуаторів

Львів’яни вже звикли до того, що вузенькі вулички нашого міста вздовж і впоперек заставлені автівками.

Найскладніша ситуація з цим – у середмісті, зокрема на проспекті Cвободи. Доки міська влада ламає голову над тим, як навчити водіїв культури, і створює нові парковки, ті далі залишають авта де заманеться.

Минулого тижня на проспекті Свободи на ділянці від вулиці Городоцької до вулиці Гнатюка міська влада облаштувала окрему смугу (делініатор) для руху громадського транспорту. Передбачалося, що маршрутки не стоятимуть у корках і приїжджатимуть на 15-20 швидше. Вартість робіт разом із облаштуванням дорожніх знаків та розмітки обійшлась у близько 200 тисяч гривень.

Як зазначив начальник управління транспорту і зв’язку міськради Віктор Щир, делініатор на проспекті Свободи встановили в рамках концепції управління транспорту і зв’язку “Швидкісні автобусні перевезення для маршруту №3А”. Роздільні смуги будуть не тільки на проспекті Свободи, а й на вулиці Стрийській.

Проте відколи встановили делініатор, на відокремленій ділянці дороги масово почали паркуватись, особливо вночі. Як розповіли “Львівській Пошті” в черговій частині ДАІ Львова, до них часто надходять дзвінки зі скаргами на припарковані не за правилами автомобілі. Здебільшого це стосується середмістя, особливо проспекту Свободи. У такому випадку  даївці відправляють туди наряд. Якщо знаходять водія — його штрафують, якщо ні — викликають евакуатор, який перебуває на балансі міськради.

Зі слів прес-секретаря ДАІ міста Людмили Ліб, за порушення правил зупинки чи стоянки водіями передбачений штраф у розмірі від 255 до 340 гривень. Якщо водія довго нема, а його автівка перешкоджає руху інших транспортних засобів, тоді у присутності представника ДАІ евакуатори забирають транспортний засіб на арештмайданчик.

І евакуаторів не бояться…

Інженер відділу з паркування ЛКП “Львівавтодор” Іван Рибак розповів, що відколи на проспекті Свободи встановили роздільну смугу, ситуація з припаркованими автівками дещо погіршилася.

Лише за понеділок, за його словами, з проспекту забрали п’ять транспортних засобів. Однак минулого тижня, коли їх лише встановлювали, такі випадки також траплялись. Але співрозмовник вірить, що згодом до водіїв таки “дійде”, де можна паркуватись, а де ні.


Якщо ви помітили припарковану не за правилами автівку, телефонуйте в чергову частину ДАІ (238-40-27), яка викличе евакуатор.

Також можна звертатись у ЛКП “Львівавтодор” за телефоном 270-41-66 або надсилати інформацію на електронну скриньку [email protected].


“З проспекту Свободи чи не щодня забираємо евакуатором дві-п’ять автівок із зупинок громадського транспорту, проте водії на це не зважають. Їхнє хамство інколи просто зашкалює! До прикладу, нещодавно вказав жінці на те, що вона неправильно припаркувалась. Аби не викликати ДАІ, попросив її поїхати на стоянку на площі Міцкевича чи на вулиці Валовій. А вона мене “послала” і пішла! Звісно, забрали це авто евакуатором. Таке нахабство інакше не лікується! Буває, паркуються під самими знаками “Зупинка заборонена”. Такі львівські водії!” — каже Іван Рибак.

З його слів, загалом у Львові з 9.00 працюють чотири евакуатори, але один зараз несправний, тому виїжджають на виклики три. Коли міськрада виділить кошти на ремонт – ще не відомо. Арештмайданчик лише один — на вулиці Конюшинній, 13. Він працює до 17.00. Пізніше автівок “не видає”.

“У місті працює спеціальна комісія, що виявляє порушення Правил дорожнього руху. Її члени викликають працівників ДАІ і лише потім евакуатор. Протокол інспектори складають тільки в присутності власника. Коли його нема, авто забирає евакуатор. Коли ж даївці складають протокол, то комісія вирішує, чи штрафувати водія за порушення правил паркування. Комісія працює з 8.00 до 20.00, проте завжди працює черговий евакуатор”, – зазначає співрозмовник.
З його слів, часто порушення паркування фіксують і на вулицях Університетській, Словацького, Січових Стрільців, площах Міцкевича (біля готелю “Жорж”) і Галицькій (біля пам’ятника королю Данилу), а також на проспекті Шевченка.

Як забрати автівку?

Як писала “Пошта”, 23 жовтня сесія міськради внесла зміни до ухвали №2549 “Про порядок переміщення транспортних засобів для забезпечення безперешкодного функціонування транспортної інфраструктури міста Львова” у частині, що стосується видачі транспортних засобів, які забрав евакуатор.
Автівку видаватимуть водієві чи іншій  особі лише за умови “пред’явлення технічного паспорта на авто або іншого документа, який підтверджує право власності чи право користування транспортним засобом, і пред’явлення відповідної копії протоколу про адміністративне правопорушення, через яке авто евакуювали”, — писала прес-служба міськ­ради.
З арештмайданчика власник може забрати своє авто лише після того, як покаже квитанцію про оплату послуг зберігання автомобіля, а також техпаспорт на транспортний засіб і копію протоколу про вчинення адмінпорушення з відміткою ДАІ про те, що авто дійсно можна забрати.

У планах – збільшувати кількість евакуаторів у місті. Однак один коштує близько 250 – 300 тисяч гривень, тож наразі таке задоволення Львову не по кишені

Зі слів Івана Рибака, зараз водій платить за перебування на арештмайданчику, що належить головному управлінню міліції Львова, близько 146 гривень за добу.  За послуги евакуатора грошей наразі не беруть, хоча, відповідно до спільного наказу Міністерства внутрішніх справ, фінансів та економічного розвитку і торгівлі України, за евакуацію авта до 2 тонн мали би платити 600 гривень, від 2 – 3 тонн – 700 гривень.
“У планах – збільшувати кількість евакуаторів у місті. Однак один коштує близько 250 – 300 тисяч гривень, тож наразі таке задоволення Львову не по кишені. Ми хотіли би придбати більш вантажопідйомний евакуатор, який міг би забирати й автобуси. Але він дорожчий – коштує 350 – 400 тисяч гривень”, — додає Іван Рибак.

Обурення містян у соцмережах

У групі “Дайте пройти” в соцмережі Facebook небайдужі містяни діляться власними спостереженнями за дорожньо-пішохідними проблемами Львова. Останні два тижні тему роздільної смуги на проспекті Свободи обговорюють доволі часто. Спершу користувачі активно ділилися фотографіями припаркованих там авт, а тепер пишуть, що й нові проблеми помітили.

Так, Дем’ян Данилюк пише: “Я помітив ще одне: тепер смугою ходять пішоходи. Про велосипедистів було зрозуміло ще від початку, і це нормально, що вони тією частиною дороги їздять. Але чому пішоходи вирішили, що це тепер тротуар? Чому вони вирішили ходити там? І йдеться про абсолютно різного віку і статі людей, що ходять дорогою!  Маю на увазі не тих, які переходять де їм заманеться, а тих, які йдуть паралельно руху!”

А Natalya Lototska пише, що не раз помічала на смузі для руху громадського транспорту припаркованих таксистів. У відповідь дописувач Mykhaylo Hladunзазначив: “Я поспілкувався щойно з двома таксистами, які стояли на смузі. Вони мені сказали, що завжди тут стояли, тож стоятимуть і далі, бо їм треба заробляти гроші. Викликав патруль через чергового ДАІ. Вони поїхали заробляти гроші в інше місце, але перед цим мені погрожували. Я був сам, тому свідків нема. Довелося сказати, що я запам’ятав їхні номери авт, а з транспортним засобом усяке може статися. Вони вирішили з людиною з такою пам’яттю не зв’язуватись”.

Один із дописувачів Сергій Попович переконаний: щоб вирішити проблему паркування, “туди треба тимчасово працівників ДАІ направити – і люди відучаться”.
фото з фейсбук-сторінки спільноти "Дайте пройти"

“Загалом є проект пріоритетного руху автобусного маршруту №3А, але він пілотний. Треба, щоб увесь громадський транспорт мав перевагу. Такі смуги повинні бути на більшості вулиць уздовж маршрутів автобусів. На Стрийській (де по три смуги) зокрема, але там буде розмітка і знаки, без делініаторів. Також є план, щоб світлофори створювали “зелену хвилю” автобусам на перехрестях, але це дуже дорого. Усіх деталей я не знаю.  Спеціального бюджету, грантів чи кредиту для цього проекту нема, тому роблять потрохи”, — зазначає Дем’ян Данилюк.

Eugene Koval обурюється, адже чи не щодня половина роздільної смуги заставлена. “Сенсу в ній нуль наразі. Думаю, у цьому випадку ДАІ мала би викликати влада міста. Якщо їм це не треба, чому має бути треба мені? Я пішохід”.

У відповідь Сергій Попович написав: “Я згідний, але ти свідомий пішохід і користуєшся, можливо, громадським транспортом. Водії автобусів мали би дзвонити в ДАІ. Усі ми – пішоходи, коли виходимо з автівки. Ще можна зібратись і розклеїти наклейки, до багатьох “дійде”, але краще би проблемою парковки зайнялася ДАІ”.

Користувач Orest Oleskiv зазначає: “Більша проблема в тому, де тепер водії свої авта залишатимуть. Є три варіанти: на велодоріжці, за поребриком на “виділенці” чи посеред дороги біля поребрика на “аварійці”.

Також у групі розгорнулася ціла дискусія щодо доцільності напису А BUS біля роздільної смуги. “Краще б написали Avtobus, як vul. або  ploshcha. Ми у своїй країні, а іноземці й так зрозуміють”, — пише Олександр Качмар.

Дописувач Василь Хандій зазначає: “У демократичних країнах існує принцип – “Дозволено все, що не заборонено законом”. А BUS, на мою думку, нікому заважати не буде, радше, навпаки, допоможе іноземцям. Адже ми вважаємо Львів туристичним містом”.

А Pavlo Chelyuk впевнений, що міські гроші витрачають на непотрібні речі. “Навіщо робити показуху і витрачати міські гроші на те, що протримається від сили два місяці? На бруківку потрібно прибивати пластикову розмітку!.. Жодна фарба не буде довго триматися на бруківці. До прикладу, “правильної” фарби на Чупринки, Мельника чи Коновальця майже нема. Для інформації: за Радянського Союзу пішохідні переходи в середмісті були позначені латунними дисками, які вбивали в бруківку”, — пише він.

Львівська пошта

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: