Святкування річниці Майдану не повинно перетворитись у поминальний реквієм: у Львові готуються відзначати рік революції (відео)

У п’ятницю, 7 листопада, ввечері у Львівській обласній раді відбулось зібрання активістів Львова та області. Мета – домовитись про спільне відзначення річницю подій на Майдані.

Зазначимо, що перед зустріччю у соціальній мережі Фейсбук виникла дискусія про доцільність святкування річницю Майдану, тож на початку зустрічі Роман Матис наголосив, що йдеться перш за все не про святкування, а про відзначення цих подій, а також про необхідність нагадати владі про те, що вимоги Майдану не виконуються.

Сторони домовились про створення робочої групи, яка напрацює програму відзначення подій на Львівщині. Проте думки щодо «святкування» та «відзначення» все-таки розійшлись.

Майдан далі триває

Кандидат у народні депутати України Роман Брезіцький наголосив, що Майдан не завершився, а триває досі. За його словами, кожен із нас повинен відповідно себе поводити: так, як це декларував Майдан.

«Не святкувати, а підвести підсумки року»

Далі слово взяв Володимир Парубій, який наголосив, що «ми мусимо і надалі бути разом», бо це війна».

«Війна, яка почалась на Майдані, продовжується і сьогодні. Потрібно не святкувати, а підвести підсумки року, як виконують вимоги Майдану», - сказав Володимир Парубій.

Відтак, він повідомив, що відзначення року Майдану на Львівщині попередньо заплановано у період із 21 до 30 листопада. Зокрема, уже заплановане проведення науково-практичної конференції «Рік після Майдану», а також проведення підсумкового віче у центрі Львова біля пам’ятника Тарасу Шевченку.

День студентів

Представник студентства Євген Филипець своєю чергою наголосив, що вимоги Майдану не є виконані і це й так зрозуміло. «Чи зроблять це нові політики у ВРУ? Моя відповідь: 70%, що ні. 21 листопада – це початок революції, тому цей день потрібно віддати під координацію студентів, які і почали цю революцію», - сказав Филипець.

Пізніше дехто із учасників висловить думку про те, що внесок студентів у Майдан, звісно, важливий, але виокремлювати їх заслуги все-таки не варто.

Відтак, за словами Филипця, студенти проведуть віче біля пам’ятника Тарасу Шевченку.

«У місті відбудеться загальна студентська хода, потім покладання квітів на могили, а ввечері на площі біля пам’ятника Шевченку відбудеться виставка фотографії про Євромайдан. З 11 години у Львові розпочнеться хода студентів від кожного вишу до центру», - поділився планами Филипець.

«Пом’янути Героїв і взяти за горло владу»

Натомість Богдан Панкевич запропонував у цей день пом’янути Героїв і взяти за горло владу.

«Ми бачимо, що та опозиція, яка рік тому блокувала створення Комітету Майдану, тепер прекрасно почувається при владі і за півроку знову показала старі схеми зливання усіх вимог Майдану», - заявив Богдан Панкевич.

Його підтримав і Андрій Петришин, наголосивши, що підсумки року плачевні, адже нікого досі не покарано за побиття у тому числі студентів на Майдані.

«Треба вимагати звіт, чому цього не зроблено і хто відповість за цю злочинну недбалість, за побитих студентів», - сказав Петришин.

«Треба святкувати. Це не має бути плач»

Натомість голос львівського Євромайдану Софія Федина висловила думку, що святкувати річницю Майдану не потрібно протягом десяти днів. «Це ніч із 21 на  22 і 22 листопада – як річниця помаранчевого Майдану. У активістів, які допомагають військовим, нема цих днів, щоб так довго святкувати», - зазначила Софія Федина.

Водночас вона висловила переконання, що це повинно бути віче-сповідь-свідчення.

«Слово «святкування» зараз є актуальним. Це не має бути плач, а дуже позитивний посил. Не потрібно перетворювати Майдан у поминальний реквієм», - зазначила Федина.

Сторони домовились про те, що робота буде продовжена у робочому режимі.

Зазначимо, що з запрошених Садового, Турянського і Колодія не було жодного. Від обласної ради участь у засіданні взяла радник Петра Колодія, з ОДА – директор департаменту Дмитро Посипанко, а від міської ради не було нікого

Далі буде

Олег Довганик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: