У Львові відбудеться Третій міжнародний фестиваль “Відкриваємо Падеревського”

Кожен із концертів Третього міжнародного фестивалю “Відкриваємо Падеревського”, що відбудеться цього року у Львові з 14 по 18 листопада, вже традиційно претендує на подію непересічної ваги в музичному житті міста загалом. П’ять вечорів – п’ять концептуальних програм на пошану видатного представника польської політики та культури, п’ять ефектних паралелей між минулим і сучасністю, п’ять запланованих аншлагів...

2014 11 Усі концерти Падеревського (5)Про це Дивись.Інфо повідомили у прес-службі Львівської філармонії.

Розпочнеться фестиваль у Львівській філармонії концертом симфонічної музики українських композиторів першої половини ХХ ст. – Левка Ревуцького, Віктора Косенка та Бориса Лятошинського. Три майстра, котрі потужно вплинули на формування національної симфонічної школи першої половини ХХ ст., виявилися пов’язаними з містом, яким вважав для себе рідним і знаковий польський музикант Ігнацій Ян Падеревський. Українська симфонічна музика прозвучить у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під батутою його головного диригента Іллі Ступеля, солюватиме відомий львівський піаніст Йожеф Ермінь.

2014 11 18 Четвертий конц Падеревського (4)Наступного дня відбудеться вечір фортепіанної музики «Епоха поетів та віртуозів - Шопен, Ліст, Падеревський». В представленій програмі поєднаються твори ключового для Падеревського піаніста і композитора репертуару. Твори Шопена, чиї ідеї продовжував і розвивав не лише духовно, але й практично – як редактор та популяризатор. Музика Ліста, котрий, на думку сучасників, відповідав йому настроями віртуозного тріумфу. І, звичайно ж, самого Падеревського, стиль творчості котрого дослідники характеризують як перехідний між романтизмом ХІХ  ст. і модернізмом ХХ ст. Цікаво, що солісти вечора – талановита львівська піаністка, артистичний директор фестивалю “Відкриваємо Падеревського” Маріанна Гумецька та видатний польський віртуоз Кароль Радзівонович поруч із сольними програмами виконають на сцені Львівської філармонії і декілька творів у чотири руки, в тім – “Татранський альбом” Падеревського.

2014 11 16 Третій конц Падеревського (3)Центральною подією фестивалю стане реалізація унікального проекту „Від Падеревського до Пендерецького“ 16 листопада на сцені Львівської опери. Під символічним патронатом славетного польського музиканта зустрінуться на сцені Львівської опери два метри сучасного музичного мистецтва, польського та українського. Кшиштоф Пендерецький, котрий диригуватиме своїм „Credo“ у виконанні хорової капели “Думка”, дитячого хору “Радуниця”, оркестру „INSO-Львів” та польських солістів. І Мирослав Скорик, котрий презентуватиме прем’єри двох творів: Концерту для скрипки з оркестром №9 та альта з оркестром разом із солістами з Німеччини та Швейцарії. Під час концерту вже втретє відбудеться вручення відзнаки „Падеревський“ Польсько-української фундації імені Ігнація Яна Падеревського Також будуть вручені медалі Львівської обласної ради, які символічним чином увіковічнюють єднання двох культур.

Наступні події фестивалю стануть своєрідним нагадуванням як про розмаїтість мистецьких зацікавлень самого Падеревського, так і про відкритість до культурного експерименту, притаманну мистецькому середовищу Львова.

У галереї МО „Дзига“ 17 листопада дрогобицький театр „Альтер“ покаже п’єсу “Сценарій для трьох акторів” Богуслава Шеффера, одного із найцікавіших польських композиторів і драматургів сучасності, уродженця Львова.

2014 11 15 Другий конц Падеревського (2)А завершиться фестиваль у Львівькій філармонії 18 листопада потужним акордом – концертом безперечного лідера польської джазової сцени, піаніста Лєшека Можджера, невтомного експериментатора і оригінального автора. Лауреат „Фридерика“, учасник записів, котрі здобували „Оскар“ й ініцатор неймовірних проектів, Лєшек Можджер полюбляє повторювати: „У мене є певний план: бути всеохопним музикантом і розвиватися в усіх напрямках“. І в цьому він безперечно схожий до свого видатного співвітчизника, старшого на більш як сто років – Ігнація Яна Падеревського.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: