Фахівці провели огляд львівської «Статуї Свободи» – скульптурної групи «Ощадність» (фото)

У четвер, 13 листопада, Інститут міста, за підтримки управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, організував огляд скульптурної групи «Ощадність», що увінчує будівлю Музею етнографії та художнього промислу на пр. Свободи, 15. Пам’ятку, створену в 1891 р. Леонардом Марконі, оглянули скульптор-реставратор Орест Дзиндра та доцент кафедри Реставрації творів мистецтва ЛНАМ Юрій Островський, повідомила прес-служба мерії.

У червні цього року, в рамках проекту «Майстерня міста», з переліку пам’яток архітектури, що потребують реставрації, львів’яни обрали саме цю скульптуру. Тепер, відповідно до висновку про поточний стан, експерти розроблятимуть план виконання реставраційних робіт, на основі якого складатимуть план проекту та бюджет відновлення пам’ятки.

За словами Юрія Островського, стан скульптури – задовільний, хоча є певні елементи у критичному стані, що загрожують падінням.

«Зокрема, проблемним елементом є рука з факелом, яка колись уже падала, а також металеві деталі конструкції й елементи під карнизом – такі речі потребують екстреного втручання. Скульптурну групу потрібно законсервувати, а відновлювальні роботи починати у теплу пору року», – відзначив Юрій Островський.

Як додала також Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР, скульптура, завдяки своєму розташуванню та символізму, стала знаковою для Львова.

«За цією спорудою Львів впізнають  на туристичній мапі світових історичних міст», – підкреслила Лілія Онищенко.

Нагадаємо, що у червні 2014 року, в рамках Майстерні міста, можна було проголосувати за одну з 6 пам’яток, які потребують реставрації. До відбору об’єктів, поданих на голосування, залучили Управління охорони історичного середовища ЛМР та Німецьке товариство міжнародної співпраці, які допомогли обрати пам’ятки, які ще реально відновити та зберегти для майбутніх поколінь. Важливими факторами під час відбору були ціна робіт (до 100 000 доларів США), розроблена проектна документація та наявність кваліфікованих організацій і вузькоспеціалізованих майстрів у Львові, які здатні виконати реставраційні роботи.

ощадність_огляд ощадність_огляд2

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: