Рік тому почався Євромайдан (відео)

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан, який також називають Революцією Гідності.

Цього дня на Майдан Незалежності у Києві на знак протесту проти відмови уряду Миколи Азарова від підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом вийшли журналісти і небайдужі до долі країни громадяни.

Згодом багатотисячні мітинги охопили всю Україну і переросли у збройне протистояння влади та громадян. Унаслідок масових заворушень у Києві загинули більше 100 людей.

Після ряду вимог протестувальників та опозиції до влади, обумовлених кривавими сутичками 18-20 лютого 2014 року, силовики почали потроху відступати. Почався також масовий вихід народних депутатів із лав фракції Партії регіонів. Це мало наслідком відновлення роботи парламенту, який одностайно ухвалив ряд доленосних для країни та припинення протистояння рішень.

«Це був надзвичайно важкий іспит для України... Мені, як президенту України, залишається лише документально підтвердити це і підписати указ про День Гідності та Свободи, який українці відтепер і навіки будуть відзначати 21 листопада… Україна - це територія гідності і свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції - наш Майдан 2004 року, який був Святом Свободи, і Революція 2013 року, Революція Гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи», - зазначив Президент Петро Порошенко.

Раніше День Свободи в Україні відзначався 22 листопада, починаючи з 2005 року згідно з указом президента Віктора Ющенка - у річницю початку першого Майдану – «Помаранчевої революції».

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: