У Львові відбулась презентація громадянської кампанії "Відкриваємо двері дітям" (фото)

24 листопада у Львові заступник директора благодійної організації «Надія і житло для дітей» в Україні Дмитро Чуприна презентував на зустрічі з журналістами Громадянську кампанію «Відкриваємо двері дітям», яка впроваджується в 12 країнах Європи і спрямована на повну відмову від інтернатів з переходом до системи виховання дітей у сімейному середовищі. В ході зустрічі також відбулася презентація конкурсу журналістських робіт, присвячених проблемі травматичного та безособистісного виховання в інтернатах і необхідності реформування системи захисту дітей, повідомили організатори.

Сьогодні десятки тисяч дітей в Україні виховуються в інтернатах. Більша половина суспільства в Україні (51%, чол./жін. від 21 до 60 років) вважає це прийнятним, оскільки діти ростуть «не на вулиці». Суспільство не замислюється над тим, якими руйнівними є наслідки такого виховання. Численні дослідження свідчать, що лише зростання в сім’ї є запорукою нормального розвитку дитини. Тому головним завданням суспільства і держави є підтримка сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, та мотивація їх не відмовлятися від виховання своїх дітей.

Окрім цього, утримування інтернатів є невиправдано затратним. 5,7 млрд. грн. щорічно витрачається державою на фінансування інтернатів різного типу, і лише 10% цих коштів витрачається безпосередньо на потреби дитини, решта – на оплату праці персоналу, комунальні платежі та інші видатки. Підтримка існуючої мережі державних закладів є не лише більш затратною, ніж фінансування соціальних послуг з підтримки сім’ї, але й закладає довгострокові суспільні витрати на подолання наслідків травматичного виховання дітей.

В Україні понад 80 000 дітей зростають в інтернатах і понад 8 000 втрачають сім'ю щорічно. Метою кампанії «Відкриваймо двері дітям» є підвищення поінформованості суспільства про шкоду і неприйнятність зростання дітей в інтернатах та про існуючі альтернативи; досягнення прогресу в ухваленні політичних рішень і законодавства щодо здійснення переходу від інституційного догляду до системи, яка забезпечує виховання дітей у сімейному середовищі та стимулює розвиток послуг з підтримки дітей і сімей в громадах; а також розвиток спроможності фахівців соціальної сфери та неурядових організацій щодо впровадження деінституціалізації. Варто уже сьогодні робити певні зміни, аби виховувати здорове і щасливе молоде покоління, що є основою успішного громадянського суспільства.

IMG_4047 GS IMG_4031 GS

Ознайомитися з кампанією «Відкриваємо двері дітям» більш детально можна на офіційному сайті http://www.openingdoors.org.ua/ .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: