У Львові літні люди мають змогу відвідувати центри дозвілля (фото)

У Львові вже 5 років функціонує Львівський міський територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян. Це міська установа, яка перебуває в системі координації управління соціального захисту Львівської міської ради. Про те, як у Львові працюють з громадянами літнього віку, що нового за ці роки започатковано в системі надання соціальних послуг, у розмові з директором Львівського міського територіального центру Віталієм Брославським.

Про це Дивись.Інфо повідомили у прес-службі ЛМР.

З якою метою у Львові у 2009 році створили Львівський міський територіальний центр?

Наш центр утворили як міську установу, аби чітко вибудувати стратегію розвитку надання соціальних послуг в місті одиноким громадянам літнього віку. До цього часу в місті існувала установа подвійного підпорядкування: як області, так і місту.

Основною метою нашої роботи є здійснення соціального обслуговування та надання соціальних послуг найбільш незахищеним громадянам літнього віку, громадянам з інвалідністю та особам, які потрапили у складні життєві обставини.

Завданнями установи є максимальне виявлення громадян, котрі потребують допомоги, та якісне їх обслуговування. Іншими словами, ми повинні забезпечити старше покоління можливістю жити повноціним життям, щоб вони відчували турботу з боку суспільства, не доживали своє життя, а проживали його з яскравими та позитивними враженнями.

Як вибудована робота територіального центру? Яка структура надання соціальних послуг?

До складу міського територіального центру входять: шість відділень соціальної допомоги вдома; відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, структурним підрозділом якого є транспортна служба; відділення соціально-побутової реабілітації; 8 центрів денного дозвілля для літніх, які входять у склад відділення.

Охарактеризуйте, будь ласка, коротко основну діяльність відділень?

Відділення соціальної допомоги вдома розташовані в кожному районі міста Львова. У них на обслуговуванні перебувають громадяни, які потребують допомоги в побуті, так званих соціально-побутових послуг, а саме: допомоги в приготуванні їжі, годуванні, придбанні та доставці товарів (продуктів, ліків, періодики), допомоги у прибиранні приміщення, пранні білизни, дотриманні особистої гігієни, читанні преси, створенні умов для посильної праці, організації трудової терапії вдома тощо. Соціальний робітник щонайменше двічі на тиждень відвідує підопічних у їхніх помешканнях, забезпечуючи ці послуги.

Часто можна зустріти, що соціальний робітник замінює родичів для наших бабусь та дідусів, а вони, натомість, стають членами їхніх сімей. Дуже часто в роботі я чую про те, що той чи інший соціальний робітник приходив допомагати нашим підопічним у вихідні дні, вони ходили разом на прогулянку тощо.

Яка кількість осіб отримує ці соціальні послуги?

В середньому за рік ці відділення надають послуги більше 2,5 тис. громадянам.

Якими ще послугами можна скористатися у Львівському міському територіальному центрі?

У відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги громадяни мають можливість скористатися послугами перукаря, взутьовика, швачки, техніка з дрібного ремонту меблів, сантехніки, замків, кранів, а також послугами транспортної служби. Окрім цього, відділення організовують (при можливості) надання натуральної та грошової допомоги до релігійних та державних свят.

У серпні 2014 року відбулася презентація нашого нового автомобіля, обладнаного найновішою моделлю пасажирського підйомника. Цей автомобіль забезпечує якісне та комфортне транспортне обслуговування людей з порушенням опорно-рухового апарату.

Пане Віталію, розкажіть, будь ласка, про центри дозвілля для літніх. Адже раніше цього не було в територіальному центрі.

Відділення, яке дарує нашим бабусям та дідусям враження молодості – відділення соціально-побутової реабілітації. Саме тут організовуються різноманітні вечори розваг, різнопланові ігри, лекції, семінари, гуртки, майстер-класи, екскурсії, відвідування театрів, кінотеатрів, музеїв та інші найрізноманітніші форми організації дозвілля. Окрім того, у цьому відділенні можна скористатись послугами медичних сестер з масажу.

Варто відзначити, що ми акцентуємо увагу на організації цікавого дозвілля нашим підопічним. З цією метою у Львові створено мережу центрів денного дозвілля для громадян літнього віку при львівських храмах. На сьогодні їх налічується вісім. Тут люди проводять час у спілкуванні з ровесниками, стають учасниками тематичних лекцій, диспутів, майстер-класів, переглядають в колі однодумців цікаві художні та документальні фільми, ходять разом на екскурсії, вистави, відвідують театри, кінотеатри, музеї, їздять на прощі тощо. Окрім того, до участі в програмах дозвілля долучаються представники духовенства.

Хочу виокремити деякі наші заходи. Цьогоріч у червні відбулась презентація слайд-фільму «Світлини нашої молодості. Історія життя людей – приклад для наслідування», зробленого на основі світлин наших підопічних, оскільки серед них є чимало відомих людей: письменників, поетів, співаків, художників, а також заслужених журналістів, вчителів, лікарів тощо.

У центрі дозвілля при Храмі Климента Папи, з нагоди відзначення свята Івана Купала, підопічні взяли участь в театралізованій постановці уривку драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня». Маємо досвід організації перегляду футбольних матчів на стадіоні «Арена Львів» для всіх охочих наших бабусь та дідусів.

У рамках співпраці з Дитячими будинками-сиротинцями, у родинному домі «Покрова» відбулись майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок та браслетів для воїнів АТО. Для відвідувачів центрів дозвілля спільна праця стає доброю традицією.

Цікаво, що минулого 2013 року 1 жовтня територіальний центр експериментально провів святкування Дня людини похилого віку з танцями та насиченою святковою програмою у нічному клубі «Sankoff». Відвідувачі були дуже задоволені. Тому ми вирішили продовжити серію заходів з активного проведення дозвілля:

  • святкування «золотого весілля» (20 пар підопічних територіального центру у караоке-клубі «Hiresh» разом з гуртом «Соняхи», шоу-театром «Шатриця»);

  • боулінг-змагання у клубі «Сity Bowling»;

  • гучне святкування Дня людини похилого віку в нічному клубі «Picasso» зі святковою програмою «Гордість територіального центру», де відзначили понад 20 видатних наших підопічних, які мали високі досягнення у різних сферах діяльності;

  • риболовля та багато інших ідей щодо організації дозвілля, які ми втілили в життя.

Що в роботі центрів дозвілля для літніх Ви б хотіли виокремити?

Перш за все, наш колектив вважає найбільш показовим досягненням роботи Таїнство шлюбу двох наших підопічних. Двоє одиноких львів’ян літнього віку – Іван Онишко (69 років) та Марія Груник (72 роки) – познайомившись на заходах одного з центрів дозвілля, побрались у Церкві Святого Климента Папи та відсвяткували цю подію у центрі дозвілля при цьому ж храмі у колі друзів. Вважаю, це та місія, яку ми здійснили якнайкраще, адже допомогли цим людям знайти дім, сім’ю, тобто те середовище, куди хочеться повертатись і жити.

Що ви плануєте робити у центрі в майбутньому?

У нас є чимало ідей щодо забезпечення соціальними послугами наших підопічних, диверсифікації цих послуг, які ми поступово втілюємо в життя. Хочу трішки поділитись нашими планами. Маємо сподівання, що вдасться відкрити комп’ютерний клас та розпочати комп’ютерні курси для наших бабусь та дідусів. Це той позитивний досвід, який є в інших територіальних центрах і який бажаємо впровадити у нас. А також ми плануємо й надалі вдосконалювати роботу і розширювати спектр надання соціальних послуг.

Я звертаюсь до громадян літнього віку, які потребують сторонньої допомоги, а також громадян, які проживають поруч з такими особами й мають інформацію про таких осіб, та усіх охочих брати участь у заходах дозвілля, організованих міським територіальним центром. Прошу звертатись у Львівський міський територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян за тел. 238-32-74, або за адресою: м. Львів, вул. Ген. Чупринки, 58а.

tc_1 tc_4 tc_2 tc_3

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: