Чому Садовий відмовився від віце-прем’єрства

Еспресо.TV спробувало розібратися, чому успішний мер Андрій Садовий відмовився піти шляхом свого вінницького колеги Володимира Гройсмана, та відкинув пропозицію стати другою людиною в уряді Арсенія Яценюка

Лідер третьої  української партії за результатами позачергових парламентських виборів, мер Львова Андрій Садовий, майже не роздумуючи, відмовився від запропонованого йому Блоком Порошенка та "Народним фронтом" посади першого віце-прем’єра.

У своїй спільній заяві партії Порошенка та Яценюка зазначали, що Садовий потрібен в уряді "для втілення децентралізації" оскільки Садовий – "відомий фахівець в цій сфері місцевого самоврядування і якому, разом з партією об’єднання "Самопоміч", українці висловили значну підтримку на парламентських виборах".

Всі ці аргументи на очільника Львова не подіяли, і він миттєво відповів партнерам-коаліціантам через "Фейсбук". Мовляв, він з самого початку виключав можливість роботі в уряді, і, взагалі, у Львові він людина незамінна, а на місцевих депутатів покладатися аж ніяк не можна, бо вони буцім-то пов’язані з "напівкримінальними структурами".

"Це було б дуже безвідповідально щодо львів’ян та міста, яке є сьогодні дуже важливим для України", - пояснив Садовий.

Власне така відповідь львівського мера була передбачуваною, адже він не дарма поставив себе на 50-те місце у списку власної партії на виборах, даючи усім зрозуміти, що перебиратися до столиці не збирається.

Чому саме, напевно знає лише сам Садовий, але на наш погляд, є три версії, чому успішний львівський мер відмовляється від "підвищення".

Версія перша, президентська

Не виключено, що після успіху на парламентських виборах, Садовий націлився на більшу висоту, ніж крісло першого віце-прем’єра. Якщо Андрій Іванович всерйоз розраховує на президентське крісло у майбутньому, то зараз йти в "уряд камікадзе" йому аж ніяк не вигідно. Враховуючи надскладну економічну ситуацію в країні, та традиційну нелюбов українців до виконавчої влади, Садовий ризикує просто "спалитися" на високій посаді разом з іншими урядовцями, втративши електоральну підтримку. Тоді годі буде й говорити про успішну участь в президентських виборах. Крім того, скоріше за все, запропонована Садовому посада буде такою собі сінекурою, яка не надасть йому можливостей розвернутися на повну, а от відповідальність він нестиме як друга людина в уряді після прем'єра.

В той же час мерський львівський майданчик може виявитися для президентського старту Садового значно більш зручним, тим більше, що серйозних конкурентів меру-Садовому поки не видно, і, відповідно, про результати мерських виборів, що мають відбутися наступного року, можна не хвилюватися.

Версія друга, провінційна

Попри успіх "Самопомочі" на парламентських виборах у Садового просто немає ані президентських, ані прем’єрських, ані навіть віце-прем’єрських амбіцій, і мер Львова вважає себе виключно регіональним політиком. Можна назвати це провінційним комплексом, а можна і "стелею компетентності", але суть від цього не зміниться. Садовий комфортно себе почуває у рідному Львові, де все налагоджено і відпрацьовано, і рухатися вище не має жодного бажання. На користь цієї версії говорять і усі заяви самого Садового, який жодного разу прямо не заявляв, що прагне бути загальноукраїнським політиком. Правда, в такому випадку здається, що ім’я Садового та його політичну силу просто використовують інші гравці.

Версія третя, обережна

За цим сценарієм, загальноукраїнські амбіції у Садового є, але на нинішньому етапі він прекрасно розуміє, що банально не впорається з поставленими йому завданнями, оскільки не має ані досвіду управління на загальнодержавному рівні, ані команди, як б могла йому допомогти, ані розуміння, що і як йому треба робити. В такому випадку провал в уряді означатиме для Садового повний крах політичної кар’єри. Тому, якщо він і планує переходити на загальнодержавний рівень, то, принаймні, прагне робити це виважено і послідовно, аби не зганьбитися та перегоріти передчасно.

ТАРАС КЛОЧКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: