На Львівщині зафіксований черговий випадок тропічної малярії

27 листопада у Львівську обласну інфекційну лікарню поступив на стаціонарне лікування чоловік віком 42 років з діагнозом «Тропічна малярія».

Упродовж року хворий перебував в Буркіна Фасо (держава в Західній Африці). Поступив зі скаргами на підвищення температури тіла, озноб, пожовтіння шкіри. При дослідженні зразків крові виявлено збудник тропічної малярії. Стан хворого середньої важкості. Проводиться комплекс лікувально-діагностичних заходів згідно протоколів надання медичної допомоги.

«Від початку 2014 року це 4-й завізний випадок захворювання. Серед осіб, які захворіли 26 річна волонтер з Замбії,  геолог з Червонограда, що працював в Гвінеї та 21-річний юнак громадянин Нігерії», — повідомляє головний епідеміолог Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Наталія Тімко.

Довідка:

Малярія – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується гострим, а інколи затяжним перебігом, періодичними підйомами температури тіла, збільшенням печінки, селезінки.

Збудниками малярії є чотири види плазмодіїв: Plasmodium falciparum (збудник тропічної малярії), P. vivax (збудник триденної малярії), P. ovale (збудник овале - малярії) та P. malariae (збудник чотириденної  малярії).

За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, профілактичні протималярійні препарати починають приймати за один тиждень до виїзду, протягом всього терміну перебування на ендемічній території та 4 тижні після повернення (один раз на тиждень).

Вибір протималярійного препарату залежить від країни виїзду, ризику зараження малярією, виду малярійного збудника, що переважає в конкретній зоні, стійкості збудника до препаратів.

Призначення будь-якого препарату потребує попередньої консультації лікаря.

Прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: