Питання безпеки мешканців Львова є пріоритетним, - Садовий (відео)

Сьогодні, 8 грудня, Калман Міжеі, Голова Консультаційної місії Європейського Союзу в Україні, відвідав Львів з першим офіційним візитом за межами Києва. У ході візиту відбулась зустріч з посадовцями Львівської міської ради на чолі з міським головою Андрієм Садовим, на якій йшлося про можливість реалізації пілотного проекту з реформування правоохоронної системи, повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

«Ми розглядаємо Львів як один з двигунів реформування в країні. Європейська рада дала нам повноваження координувати процес щодо змін у правоохоронній системі і секторі цивільної безпеки. І наша роль полягає в тому, що давати поради, але також ми можемо і просити фінансової допомоги у наших європейських партнерів. Ми б хотіли допомагати, координуючи в цьому процесі, якщо дійсно конкретні зімни відбуваються і вони потрібні.

Ми обговорювали можливість Львова як духовного центру України відігравати роль першовідкривача у впровадженні реформ щодо правоохоронних органів. Ми обговорювали з міністром Аваковим та з головами різних підрозділів на регіональному рівні можливість реалізації пілотного проекту реформування міліції з конкретними змінами. Ми так само спостерігаємо і зосереджені на тому, щоб реалізувати слоган міста - «Львів – безпечне місто». І ми віримо, що Львів зі своєю позицію відкритості щодо європейських стандартів, до європейського духу, має всі можливості, потенціал бути моделлю і взірцем щодо реформування правоохоронних органів, а так само реалізації пілотного проекту щодо реформування міліції. Бажаю меру успіхів в його намаганні зробити Львів, цей регіон успішним, реформованим та просуватися вперед», - зазначив голова Консультаційної місії Європейського Союзу в Україні Калман Міжеі.

Міський голова Львова Андрій Садовий зауважив, що для реформування правоохоронної системи важливою є політична воля керівництва держави та позиція міністра МВС.

«Має бути політична воля сьогоднішнього політикуму держави. Ключовою є позиція Міністра МВС Арсена Авакова. Він неодноразово, публічно в тому числі, підтверджував свою позицію, що він  готовий піти на пілотний проект для Львова. Сьогодні почала працювати ВР, і місто спільно з парламентською коаліцією буде готувати необхідний пакт документів, які треба буде проголосувати в парламенті і прийняти певні постанови КМУ для того, щоб цей процес можна було почати. Щоб місцеве самоврядування мало вплив на міліцію з питань громадської безпеки. Бо сьогодні міліція – це одна часина, а міська рада – інша, немає підпорядкованості. Коли ми говоримо  про кримінальну поліцію, я вважаю, що це має бути чітка державна вертикаль, а от громадська безпека, дрібні правопорушення, дільничні – це той механізм, який має жити разом з містом. Бо ми зацікавлені в тому, щоб був порядок, щоб було покарання за дрібні  злочини. На сьогодні юридично цього немає, є багато дрібних правопорушень, на які немає жодного реагування», - сказав міський голова Андрій Садовий.

Міський голова  Андрій Садовий зазначив, що, в першу чергу Консультаційна місія ЄВ в Україні надаватиме якісну юридичну допомогу у підготовці змін до законопроектів, які будуть мати європейську ацептацію. Також є можливість отримувати і фінансову грантову допомогу.

«Питання безпеки наших мешканців є одним з пріоритетних завдань. Ми пам’ятаємо лютий цього року, коли після розстрілів на Майдані декілька тисяч львів’ян пройшли ходою до райвідділів міліції, СБУ, прокуратури і закінчилося все тим, що більшість силовиків повтікало. І кожен з них знав, чому він тікає, бо боялися, що їх поб’ють. Це недопустимо. На наше глибоке переконання, дуже важливо, щоб відбулася реформа міліції, щоб не була банальна зміна назви – «міліція» на «поліцію», а щоб це були серйозні структурні зміни, щоб громади міст мали вплив на міліцію з питань громадської безпеки, на дільничних інспекторів,  щоб ДАІ не проїжджала повз порушень у наших містах, а щоб на них реагувала, тобто, щоб була координація. Щоб ці міські органи влади, які обираються виборами, були в координації з правоохоронними органами, які повинні дбати за безпеку в місті.

Мені дуже приємно, що сьогодні наші колеги з ЄС готові максимально сприяти, щоб ця реформа відбулася. І коли я мав розмову з паном міністром, і коли я говорив з паном Соросом, який також підтримує реформування міліції,  я задекларував готовність Львова бути пілотним містом для такої реформи, щоб відпрацювати якісну модель і вже її можна було б впроваджувати в інших містах нашої країни. Сьогоднішня розмова була достатньо глибока. Також наші колеги побачило будівництво нового приміщення міліції.  Я буду мати велику надію, що вони,  можливо, допоможуть знайти додаткові грантові кошти у ЄС, щоб добудувати це приміщення. Бо важливе є середовище, адже воно також формує, щоб це приміщення було, як і запланували, максимально прозоре, щоб люди бачили, хто працює, як працює, щоб там працювали кращі люди. Щоб львів’яни почували себе у безпеці, щоб, наприклад, зі Львова можна було брати подібні успішні моделі і впроваджувати їх в інших містах нашої держави», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Консультаційна місія ЄС в Україні була створена відповідно до рішення Ради ЄС від 22 липня 2014 року на прохання української влади. Місія передбачає первинну робото здатність та її запуск на 1 грудня . Угода про статус місії була підписана між ЄС та Україною 17 листопада.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: