Для незрячих студентів-медиків озвучують лекції і адаптовують навчальну літературу

До грудня 2014 року ЛОО ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» розробила і озвучила 16 аудіокурсів з анатомії, фізіології, інфекційних захворювань, основ неврології, масажу та ін. Над опрацюванням та озвучуванням лекцій працювали викладачі Львівського державного медичного коледжу ім. А. Крупінського, повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Організатори проекту планують створити окремий мережевий ресурс для розміщення готових аудіолекцій, якими могли б скористатися усі студенти-медики з різних куточків України. Зараз триває робота над озвученням лекцій і поширенням вже готового матеріалу львівським студентам з вадами зору.

«Ми завдячуємо викладачам Львівського державного медичного коледжу ім. А. Крупінського за активну і безкорисливу допомогу, а також донору – БФ «Розвиток України» за фінансування послуг студії звукозапису. Впевнені, що через певний проміжок часу спільними зусиллями вдасться досягти поставленої мети – забезпечити незрячих студентів-медиків навчальними матеріалами, незалежно від місця їх проживання чи навчання. Приємно, що така ініціатива вкотре стартувала зі Львова», - розповідає керівник ЛОО ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» Оксана Потимко.

Контактна особа: Оксана Потимко, тел. 097 244 06 84.

Довідка

У 2007 році спеціально для інвалідів по зору, які прагнули здобути професію масажиста, відкрили окрему спеціальність у Львівському державному медичному коледжі ім. А. Крупінського – «медична сестра з масажу». Поява нового факультету для незрячих стала справжнім проривом, адже на той час в Україні діяли лише три медичні коледжі, які приймали на навчання незрячих студентів: Генічеське, Чернівецьке, Київське (виключно на платній основі).

Львівський коледж виявився найбільш пристосованим для студентів-медиків з глибокими ураженнями органів зору. Навчальні аудиторії облаштували в Міжрегіональному центрі соціально-трудової, професійної та медичної реабілітації інвалідів на вул. Хуторівка, 38. Там само незрячі студенти отримали житло та харчування. Студентів також забезпечили обладнанням для запису лекцій, стипендією. Першими студентами коледжу в 2007 році стали 10 інвалідів I та II групи по зору з п’яти областей України.

Єдиним невирішеним питанням залишалось забезпечення незрячих студентів-медиків адаптованою навчальною літературою. Рельєфно-крапкових підручників не було. У 2013 році директор Львівського державного медичного коледжу ім. А. Крупінського проф. Марія Шегедин звернулась до виконавчого директора Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» Оксани Потимко з пропозицією про партнерство в напрямку подолання проблеми з відсутністю підручників.

За підтримки БФ «Львівська освітня фундація», протягом весни-осені 2013 року виготовлено 5 аудіокурсів лекцій. З грудня 2013 р. до допомоги долучився БФ Ріната Ахметова «Розвиток України», надавши організації відповідний грант для оплати послуг студії звукозапису.

Діяльність над виготовленням повного курсу аудіолекцій триватиме й надалі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: