У Львівській філармонії пройдуть музичні вечори Людвіга ван Бетховена

З 16 до 18 грудня у Львівській філармонії пройдуть музичні вечори Людвіга ван Бетховена. Цикл вечорів охопить як симфонічну, так і фортепіанну творчість німецького генія, повідомили у прес-службі ЛМР.

За словами організаторів, музика Бетховена регулярно виконується у Львівській філармонії протягом багатьох десятиліть. Але до традиції проведення концертних циклів «бетховенських вечорів» Львів приєднався порівняно недавно — у 2010 р. Цьогорічний цикл складається із трьох концертів: 16, 17 та 18 грудня, і охопить як симфонічну, так і фортепіанну творчість німецького генія. На перших двох концертах прозвучать, відповідно, Шоста та П'ята симфонії (цікаво, що вперше вони прозвучали у 1808 р. саме в такому порядку), а також увертюра «Творіння Прометея»; третій концерт присвячений фортепіанним сонатам Бетховена. Окрім того, в програму цьогорічних «вечорів» включені твори інших композиторів, чия музика або була історичною основою, або історичним продовженням музики Бетховена: це твори Генделя, Мендельсона, Бруха.

У «вечорах музики Бетховена» братиме участь Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії, Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів», диригенти Ілля Ступель та Георг Майс, а також солісти Наталія Самострокова, Марина Грауман (скрипка), Любов Войтович (альт), Етелла Чуприк (фортепіано).

Довідка

Традиція «бетховенських вечорів» була започаткована в Європі у ХІХ ст. Вперше свято на честь Людвіга ван Бетховена відбулося в його рідному місті Бонні завдяки зусиллям іншого видатного композитора – Ференца Ліста. Будучи шанувальником таланту великого митця, Ліст, вражений тим, що міська адміністрація не змогла знайти кошти на встановлення пам’ятника Бетховену, самотужки організував збір грошей. В 1845 році монумент було встановлено на Соборній площі, а його відкриття супроводжувалось святкуванням, котре і стало початком Бетховенського фестивалю (Beethovenfest) у Бонні. Згодом до традиції щорічного проведення циклу концертів музики Людвіга ван Бетховена приєдналися й музичні спільноти інших країн – Польщі, Чехії, Росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: