Конфлікт із Росією може тривати десятиріччями, - екс-генсек НАТО

Протистояння між НАТО і Росією може затягнутися на десятиріччя, вважає колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фогг Расмуссен.

Про це він заявив в інтерв'ю латвійському журналу Ir, повідомляєDelfi.lv.

"Сьогодні Росія вважає НАТО противником, і я дуже розчарований. По-моєму, цей сценарій конфлікту між Росією і Заходом розтягнеться на десятиріччя. Ці розрахунки може змінити один елемент - ціна на нафту, яка здатна скоротити період конфлікту", - зазначив він.

За словами колишнього генсека НАТО, російській еліті потрібен образ зовнішнього ворога, щоб приховати те, що вона не змогла модернізувати і реформувати російське суспільство.

Расмуссен вважає, що на Україні конфлікт не зупиниться -для того, щоб не дозволити сусіднім країнам інтегруватися в НАТО і ЄС, Росії потрібні заморожені або відкриті конфлікти.

"Модель зрозуміла: Росія вважає, що ЄС і НАТО не будуть приймати нові країни, поки ці конфлікти не вирішені", - підкреслив він.

Відкритого нападу на країни Балтії, тим не менш, за словами Расмуссена не буде, оскільки це призведе до запуску 5-го пункту угоди НАТО про колективну безпеку.

"Однак ризик гібридної війни є - не відкритий конфлікт, а використання машини пропаганди, щоб створити внутрішні проблеми в Естонії і Латвії, де є велика російськомовна меншість", - заявив він.

Нагадаємо, Расмуссен завершив своє перебування на посаді генсека НАТО 30 вересня. Його наступником став колишній прем'єр-міністр Норвегії Йенс Столтенберг.

"Європейська правда"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: