Польський досвід для України, Молдови та Білорусі (фото)

Польська громадська організація “Центр співпраці молоді” за підтримки міста Гдині (Польща) уже декілька років реалізовує проект “Study visits in Gdynia” (Навчальні візити у Гдиню). Учасники чергового візиту прибули у Польщу 24 листопада та протягом 12 днів знайомилися з роботою польських органів влади, функціонуванням громадських організацій, впровадженням і реалізацією соціальних проектів та переймали корисний досвід.

Для участі у другому осінньому візиті прибули представники Молдови (4 особи), Білорусі (2 ос.) та України (6 осіб зі Львова, Києва, Миколаєва, Чернігова, Кривого Рогу та Херсону), які були відібрані з декількох сотень поданих заявок. До міста Гдині приїхали вчителі, волонтери, громадські діячі, державні службовці, студенти для того щоб перейняти методи роботи та співпраці у Польщі та поділитись власними здобутками. Львів та Львівщину представляв начальник відділу молодіжної політики управління молоді та спорту Львівської обласної державної адміністрації Андрій Ковальський.

У перший день учасники познайомились між собою та зустрілись з координатором проекту від Центру співпраці молоді Олександрою Садовською, яка розповіла про плани візиту. Попереду були майже два тижні напруженого графіку та цікавої програми.

У наступні дні молоді презентували діяльність громадської організації “Центр співпраці молоді”, а її голова Томаш Бредовіч розповів про діяльність неурядових громадських організацій у Польщі, механізми їх підтримки та фінансування. Цікавою видалась також зустріч з польськими скаутами, харцерами.

Ключовими були зустрічі з представниками органів влади. Учасники візиту зустрілись із старостою Мальборського повіту (району). На території цієї адміністративної одиниці знаходиться замок хрестоносців, який є найбільшою цегляною будівлею у світі такого призначення. У повіті проживає близько 60 тисяч мешканців, а щорічно приїжджає понад 700 тисяч туристів. Староста, керівник цього району, обирається уже 25 років поспіль на посаду громадою. Важливою була зустріч з директором організаційного відділу сеймику Поморського воєводства (області), який розкрив специфіку функціонування центральних та місцевих органів управління у Польщі. Під час спілкування з депутатом міської ради Гдині Беатою Шадзюл учасники візиту дізналися, як формується орган місцевого самоврядування та які обов’язки на нього покладено.

Багато уваги було приділено національній пам’яті та боротьбі Польщі за визволення з-під комуністичного режиму. Тематичну лекцію прочитав історик Інституту національної пам’яті Міхал Семполович. Згодом молодь відвідала Європейський центр солідарності у місті Гданську, який був відкритий у 2014 році та демонструє боротьбу поляків з комуністичним режимом. Саме тут відображено період зламу тоталітарного режиму після чого відбулися зміни у всій Східній Європі.

Важливими були візити в установи, які реалізовують соціальні проекти. Однією з таких були відвідини Соціального кооперативу “Разом”. У цій установі працює 50 % осіб, які мають особливі потреби. Кооператив займається приготуванням та розвезенням їжі, яку у них купляють державні установи, школи, садочки, приватні компанії, як ланчі та обіди для дітей та працівників. Для створення такого кооперативу держава надала грант для залучення неповносправних до роботи і на такі цілі надають кошти по цілій Польщі.

Цікавим для молоді та молодіжних громадських організацій стали відвідини молодіжного центру “Wymennikovnja” у одному з районів міста Гдині. Колишнє приміщення котельні на прохання місцевих організацій відремонтовано та переобладнано. Там місцева молодь може проводити свої зустрічі, презентації, тренінги у приміщенні, яке утримує міська влада.

Це тільки невелика частина комплексної програми, яку поляки презентували для українців, білорусів та молдаван. Польща, як один з наймолодших членів ЄС, активно розбудовує свою інфраструктуру залучаючи кошти Об’єднаної Європи. Такі навчальні візити покликані проводити плавну “інтеграцію” ближніх країн до євроструктур і їм це вдається!

10419997_10152864686177042_6210852934518717334_n 10676111_10152879387667042_366169365221480742_n

Андрій Ковальський, управління молоді та спорту  ЛОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: