Скандальні різдвяні копійки

На різдвяному ярмарку організатори заробляють мільйони, а місту сплачують смішну символічну суму!
 
Як ви гадаєте, на скільки поповниться міська скарбничка від здання в оренду вулиць та площ у серці Львова під різдвяний ярмарок? Кожен підприємець сплачує за свою «хатинку» кругленьку суму — 25 тис. грн. Плюс 3 тисячі з гаком за світло. Бізнесменів — сотні. Проте сплачує не місту, а посередникові. В казну ж доходить … 9 тисяч гривень! Від… УСІХ!!!, пише газета Ратуша
Виконавчий комітет Львівської міськради під час засідання 14 листопада ухвалив рішення про проведення вже традиційного різдвяного ярмарку в центрі міста. Відповідно до рішення, у Львові облаштовують ярмарок на пр. Свободи (від Оперного театру до пам’ятника Шевченку) та на пл. Ринок (північна і східна сторони). Триватиме він з 10 грудня 2014 року до 20 січня 2015 року, й працюватиме у будні з 11:00 до 22:00, а у святкові дні — з 10:00 до 23:00.
   
   Як розповіла  «Ратуші» Галина Шарко, начальник відділу торгівлі та тендерних закупівель Львівської міськради, організатором різдвяного ярмарку є ТзОВ «Львівські ярмарки», яке попросило й отримало в мерії погодження на одноразову торгівлю в 115-ти будиночках. Організатор також отримав право залучати всі форми власності, всіх підприємців із різних куточків України до участі в ярмарку. Тобто, по суті, це ТзОВ споруджує ці торгові ятки і здає їх в оренду.
 
   Співрозмовник «Ратуші» — один із майбутніх учасників ярмарку, який побажав залишитись анонімним, розповів: він орендував у ТзОВ «Львівські ярмарки» один із дерев’яних будиночків для торгівлі, за що офіційно сплатив орендну плату 25 тис. грн, а крім того ще понад 3 тис. грн — за електроенергію. Інший співрозмовник редакції повідомив, що намагався орендувати будиночок тиждень тому, проте було вже запізно — усі «розхапали». Йому теж озвучили оплату в розмірі 25 тис грн. За допомогою нескладних математичних підрахунків множимо цю цифру на кількість задекларованих торгових точок на ярмарку й дістаємо чималеньку суму — понад 2,8 млн грн заробітку, який отримує ТзОВ «Львівські ярмарки».
 
   Але найцікавіше те, що наша міська скарбничка від святкових торгів особливо не наповниться, адже заробить на різдвяному ярмарку мізерну суму. «Відповідно до рішення виконкому Львівської міськради, організатор, «Львівські ярмарки», повинен укласти договір з управлінням комунальної власності на оренду конструктивних елементів на площу 550 м. кв. В сумі це буде приблизно 9 тис. грн (орієнтовно по 15 грн за метр квадратний), — зазначила Галина Шарко. — Крім того, всі підприємці, які беруть участь у ярмарку, сплачують єдиний податок, хто на єдиному; хто на загальній системі оподаткування — з найманих працівників сплачують податок із доходів фізичних осіб. Відповідно, ці всі податки ідуть в місцевий бюджет». 
 
Тож вдумаймось іще раз: ТзОВ «Львівські ярмарки» за оренду зібрали близько 3 МІЛЬЙОНІВ гривень, а в бюджет сплатили 9 ТИСЯЧ гривень! А потім ми ще риторично запитуємо: чого це у нас бюджет розвитку не наповнюється? Шановні можновладці, в такому разі, чи може редакція газети здати в оренду якомусь підприємцеві площу Митну? Ми теж поставимо хатинку з гірляндами… Не покидає відчуття, що з нас просто роблять відвертих дурнів, при цьому вимагаючи усе це обґрунтувати якимись юридичними нормами і вдаючи, що просто ніхто нічого не може вдіяти.
 
   Найгірше ж те, що така ситуація триває вже не один рік. Так, останні два роки за різдвяні та великодні ярмарки їхній організатор сплачував таку ж суму. Минулої зими йшлося про 9 573 грн 23 коп за 100 будиночків офіційно. Фактично їх було на 30 більше (редакція порахувала їх власноруч), проте і на ці не обліковані хатинки тоді ніхто не зважив. Тож міська скарбниця рік у рік не дораховується мільйонів. Інше питання, чому керівництво міста в особі Андрія Садового, яке теоретично так за нього дбає, так уперто заплющує на це очі. 
 
Уляна ДЕПУТОВИЧ
 
Коментарі
 
   Юрій КУЖЕЛЮК, голова фракції  «Україна Соборна» у ЛМР:
   «Це питання щодо організації як Різдвяного, так і Великоднього ярмарків ставили не раз, в тому числі на колегії — чому так, і на яких підставах обирають їхніх  організаторів. Ми вважаємо, що це є несправедливо і неправильно, тим паче за нинішньої потреби бути відкритими у всьому. Все мало б бути прозоро, мав би бути розіграний конкурс, щоб ці ятки здали в оренду, і місто від цього отримало нормальну суму. Так усі були б задоволені. А тут є посередники, які, по суті, просто відмивають гроші, заробляють «на нулі». Хто це робить — питання до виконавчих органів».
 
   Любомир МЕЛЬНИЧУК, голова фракції ВО «Свобода» у ЛМР: 
   — Рішення з економічних питань ухвалює команда Садового – виконавчі органи. А тут ідеться про рішення виконкому, а також про роботу департаменту економічної політики. На жаль, усім відомо, як у нас проводять виконкоми – дуже часто піввосьмої ранку, щоб ніхто, зокрема й журналісти, не прийшли. Така закритість виконавчих органів спричинила такий результат. Я чітко розмежовував би відповідальність депутатського корпусу і виконкому в таких питаннях. Чому не реагує прокуратура, правоохоронні органи? Пригадайте, скільки виконавчий комітет виділив їм квартир. І все стане на свої місця

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: