Обама підписав бюджетний закон, у якому передбачено підтримку України

Президент США Барак Обама підписав ухвалений у Конгресі бюджетний закон, який передбачає допомогу Україні і санкції проти Росії.

Однак "Акт на підтримку свободи України" він поки не підписав, усупереч повідомленням російських ЗМІ, передає "Радіо Свобода".

До розшифровки прес-конференції речниці Державного департаменту Джен Сакі на сайті відомства додали про це примітку.

У підписаному ж бюджетному законі серед витрат на загальну суму в 1 трильйон 100 мільярдів доларів передбачено й підтримку України.

У тексті, що займає понад 1 тисячу 600 сторінок, міститься, зокрема, пункт про надання Україні позикових гарантій. 175 мільйонів доларів мають піти до програми Ініціативи запевнення Європи, що дасть можливість США надати допомогу Україні і трьом країнам Балтії на розвиток їхніх збройних сил.

Крім того, документ передбачає запровадження перешкод на допомогу США будь-яким діям чи політиці, які визнають анексію Росією українського Криму, чи заборони на контракти з найбільшим російським експортером озброєнь "Рособоронекспорт".

Схожі, але інші пункти є і в "Акті на підтримку свободи в Україні – 2014", який, як заявляв у вівторок речник Білого дому Джош Ернест, Обама теж підпише – але пізніше.

Джен Сакі ж, на запитання, чи вже підписав Обама "законопроект про санкції", відповіла, що президент підписав його ще у вівторок – і цей закон надає президентові "можливість чи гнучкість" стосовно того, чи постачати до України озброєння. Це породило непорозуміння.

"Акт на підтримку свободи в Україні – 2014" передбачає, що президент США має право (але не зобов’язаний) надавати допомогу Україні оборонними озброєннями, такими, як, наприклад, протитанкова чи бронебійна зброя або протиартилерійські радари, безпілотні розвідувальні апарати, системи захищеного зв’язку тощо, а також військовим навчанням.

Документ також передбачає розширення невійськової допомоги Україні – на облаштування вимушених переселенців, на переорієнтацію експорту оборонних підприємств із Росії на інші ринки, надання допомоги в галузі енергетики за нестачі палива і електроенергії, серед того й для зменшення залежності України від імпорту енергоносіїв.

Із іншого боку, документ вимагає від президента накласти санкції проти головного російського експортера військових товарів, компанії "Рособоронекспорт".

Крім того, він також надає президентові право (але не вимагає) запроваджувати санкції проти російського енергетичного сектора, зокрема, проти "Газпрому", якщо ця компанія перекриє газ країнам НАТО, Україні, Грузії чи Молдові.

Передбачено й право президента накладати обмеження щодо іноземних фінансових інституцій, які фінансуватимуть ті російські компанії й сектори економіки, на які США накладуть свої санкції.

Раніше в адміністрації президента США вже вказували, що не планують передавати Україні озброєння смертельної дії, а обмежаться лише засобами захисту.

Крім того, і представники Білого дому, і сам Обама наголошували, що запроваджувати нові санкції США проти Росії односторонньо, без узгодження з Євросоюзом, неприпустимо.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: