Понад 80% львівських студентів мріють виїхати за кордон - дослідження

Понад 80% студентів львівських вишів хочуть поїхати на навчання або на роботу за кордон

Настрої студентів досліджували соціологи Міжнародного інституту культури та зв’язків з діаспорою університету "Львівська політехніка", повідомляє Радіо Свобода.

Експерти опитали понад шість тисяч студентів різних курсів університетів "Львівська політехніка", імені Франка, медичного, аграрного і Ветеринарної академії про їхнє бажання поїхати за кордон на навчання, працювати чи назавжди виїхати, про те, що стримало б їх в Україні. Серед опитаних у третини батьки чи рідні не є трудовими мігрантами.

Найбільше за кордоном побувало студентів медичного університету, а це 67%, і Франкового – 57%. А найменше – серед майбутніх аграріїв. Молоді люди за кордоном познайомились із новими культурами і отримали знання й досвід.

Понад 80% студентів хотіли б знайти роботу за кордоном і навчатись. Найбільше число охочих працевлаштуватись за межами України серед майбутніх ветеринарів і аграріїв. Студенти цих вишів готові працювати за будь- яким іншим фахом, як і їхні колеги з університету Франка, які отримають диплом філософа і географа. Лише за умови працювати медиком готові поїхати за кордон студенти-медики. Серед них найменша кількість тих, хто не проти втратити кваліфікацію.

Однак реальну можливість виїхати за кордон мають далеко не всі. Для більшості це просто мрія. Працевлаштуватись за кордоном можуть 40% львівських студентів, така ж кількість молодих людей вказала, що маютьможливість і вчитись за межами держави, для близько 30% це – лише бажання. Брак грошей і незнання іноземних мов для багатьох студентів є перепоною для міграції, переважно з аграрного і ветеринарного вишів.

Головними чинниками виїзду за кордон для студентів львівських вишів є фахова самореалізація, поліпшення матеріального становища, відсутність роботи в Україні, здобуття знань і навиків, яких немає в Україні. Втім левова частка молодих людей хотіла б поїхати на термін до року, а 9% респондентів готові виїхати з України назавжди.

Після навчання у Львові шукатимуть працю понад 36% опитаних молодих людей, в Україні – 24%, за кордоном – 14%. Якщо ж не знайдуть роботу, поїдуть за межі України.

З огляду на останні події в Україні змінились і фактори, які стримують студентів покидати Батьківщину. Серед них – почуття патріотизму, рідні й друзі. 20% опитаних не має причин залишатись.

Запровадження безвізового режиму сприятиме зростанню туризму серед молоді, але третина поїде працювати за кордон. За результатами опитування, нині 36% студентів Львова – потенційні мігранти.

Фахівці планують опитати і студентів інших українських міст України, а результати надати парламентарям.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: