Рада скасувала позаблоковий статус України

Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому президентський проект закону про відмову України від позаблокового статусу

Відповідний законопроект №1014-3 підтримали 303 народних депутати, передає кореспондент Еспресо.TV.

В пояснювальній записці зазначається, що позаблоковий статус України виявився неефективним у контексті убезпечення держави від зовнішньої агресії та тиску.

При цьому міжнародні зобов’язання щодо поваги незалежності, суверенітету і недоторканості кордонів України не гарантувати її зовнішню безпеку.

"У зв’язку з цим виникає нагальна потреба відмови від позаблокового статусу України, що дозволить повноцінно реалізувати пошук більш дієвих механізмів захисту незалежності, суверенітету і територіальної цілісності держави з урахуванням незворотності законодавчо закріпленого зовнішнього курсу, спрямованого на  набуття членства в Європейському Союзі", - йдеться в документі.

Нагадаємо, 17 грудня у польському сеймі президент Петро Порошенко заявив, що внесе у Верховну Раду законопроект про позаблоковість України. Разом з тим, президент зазначив, що не означає, що Україна "завтра або післязавтра" подасть заявку до НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: