Як руйнується львівський ампір? (фото)

Львівський художник-реставратор Петро Скоп опублікував у Facebook фотографію будинку у центрі Львова, на якому руйнується унікальна ліпнина: «Так закінчується львівський ампір... збирайте кусочки на пам'ять. А колись був гарний будинок». Йдеться про будівлю на розі вулиць Гонти-Краківської, 34. Tvoemisto.tv спробувало дізнатись, чому у Львові руйнується така архітектура. 

Будинок розташований в центрі міста, тож ми звернулись по коментар до Галицької районної адміністрації. Заступник голови району Андрій Зозуля пояснив, що, загалом, є багато будинків, які потребують ремонтів фасаду.

«Але, на превеликий жаль, через брак коштів Галицька районна адміністрація не може провести ці ремонти за свої кошти. Ми працюємо над ремонтами дахів, каналізацій, які потребують ремонту, тобто над нагальнішими проблемами. За браком коштів – не робимо фасади, до того ж, це роботи досить дороговартісні, даже часто є потреба власне в реставраційних роботах», – пояснив чиновник.

Як інформує Центр міської історії, кам'яниця збудована невідомим архітектором на поч. XIX ст. на частині розібраної Краківської брами, є цікавим зразком пізнього львівського класицизму зі скульптурним оздобленням в стилі французького ампіру відомого скульптор Антона Шімзера. Протягом існування будинок зазнав низки незначних перебудов і адаптацій, переважно на фасадах і в приміщеннях партеру. Ці приміщення пристосовувалися здебільшого під крамниці. Є пам’яткою архітектури місцевого значення, ох.№2121-М.

Нагадаємо, раніше начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко заявляла, що держава впродовж кількох років не дає "ні копійки" на збереження пам'яток.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: