Генсек НАТО: Україну до вступу в альянс чекає велика робота

У НАТО не будуть починати жодних процедур для надання Україні членства в альянсі, оскільки основну роботу з впровадження реформ мусять зробити самі українці.

Це слідує зі слів генсека НАТО Єнса Столтенберга в інтерв'ю норвезькому телеканалу NRK.

"Вони відмовилися від позаблокового статусу і повинні почати процес реформ. Для прочатку вони повнинні досягнути певних стандартів і це потребуватиме кількох років" - зазначив генсек.

Єнс Столтенберг не став прогнозувати, як довго триватиме процес реформ в Україні, необхідних для вступу в НАТО. За його словами, самі українці вважають, що на це піде не менше шести років.

"Нинішнє керівництво країни саме заявляло про необхідність провести серйозні реформи в обороні, у сфері боротьби з корупцією та держуправління, перш ніж вони зможуть подати заявку на членство", - заявив глава альянсу.

"Ми будемо чекати, а потім вирішимо що робити з заявкою (України на членство у НАТО – ред.), коли вона надійде" - додав він.

Столтенберга не лякає, що рішення Верховної ради про відмову від позаблокового статусу України може призвести до подальшого погіршення відносин з Росією. На його думку, тільки в українського народу є право вирішувати питання про належність до НАТО.

"Це основний принцип - всі країни мають суверенне право вирішувати, членом якого альянсу, що забезпечує їх безпеку, вони хочуть стати. І інші країни не можуть перешкодити Україні здійснити свій вибір", - заявив Йенс Столтенберг.

При цьому він зазначив, що НАТО дуже серйозно підходить до питання про прийняття нових членів, оскільки організація безпеки країн, що входять в альянс, ґрунтується на базовому принципі "один за всіх і всі за одного" і країни члени-НАТО між собою мають вирішити, чи готові вони посилати своїх синів на схід України у разі конфлікту.

Як відомо, 23 грудня Верховна Рада проголосувала за скасування позаблокового статусу України.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: