Статус учасника бойових дій можна чекати вічно. Треба йти в суд, – юристи (відео)

Добровольці повинні домагатися статусу учасника бойових дій через суд. Чекати, поки чиновники приймуть якісь правові документи можна вічно. І не дочекатися.

Про це під час он-лайн інтернет-відеомосту між Львовом і Дніпропетровськом на тему:  «Як і хто використовує добровольчі формування для зони АТО?» заявила адвокат та активіст ГО «Національна дія» з Дніпропетровська Юлія Пашковська, повідомили у Львівському прес-клубі.

За словами її львівської колеги-юриста, керівника Центру правового захисту учасників АТО Мирослави Дмитришин, з вересня 2014 року до сьогодні нових законодавчих актів або підзаконних нормативних актів, які би докладніше та чіткіше регулювали правовий статус учасників АТО, не з’явилося.

Найновішим нормативно-правовим актом в цій сфері є положення, затверджене постановою КМУ від 20 серпня 2014 № 413.  До категорій, які можуть отримати статус учасника АТО, належать військовослужбовці та працівники ЗСУ, працівники та військовослужбовці СБУ, Національної гвардії та інших військових формувань, які утворені відповідно до чинного законодавства України.

- Що стосується тих, хто добровільно пішов захищати незалежність України, то цим нормативно-правовим актом їх правовий статус не врегульований. І взагалі, жодним нормативним документом правовий статус цієї частини учасників АТО, на жаль, не врегульований, - каже львівський адвокат.

За її словами, багато учасників АТО не розуміють, чи є вони добровольцями чи ні і чи поширюється на них, бодай, частково закон України про статус ветеранів війни та гарантії соціального захисту. Більшість з них вважають себе добровольцями без статусу. Хоча насправді, на них поширюється дія чинного законодавства, і вони будуть мати статус учасника бойових дій після того, як їм цей статус буде присвоєний.

- Проблема в тому, що немає з боку держави на достатньому рівні роз’яснення для учасників АТО: хто належить до добровольців, а хто, навіть якщо він пішов добровільно, без повістки, до військомату, чи поширюється на нього дія цих законів чи ні, - каже Мирослава Дмитришин.

А ось її колега з Дніпропетровська більш категорична.

- Просто сидіти і очікувати на те, коли приймуть нормативні акти – це неправильно. Отримати статус учасника бойових дій можна зараз через подання заяви до суду. У нас є вже перший досвід – ми отримали рішення суду про факт підтвердження участі у військових діях і факт загибелі бійця «Правого сектору» під час бойових дій. З цим судовим рішенням можна звернутися до комісії про встановлення учасника бойових дій як добровольця, - ділиться досвідом Юлія Пашковська.

За словами юриста, на сьогодні всі нормативні акти, які є,  прийняті хаотично і не регулюють системно нічого. І тільки суд може компенсувати цю правову «дірку».


- Те, що Міністерство соціальної політики і служба у справах ветеранів і учасників АТО кажуть, що неможливо посмертно встановити, що ці члени родини є членами родини загиблого добровольця, - не регулюється ніяким нормативним документом. Це тільки чиясь фраза та небажання допомагати добровольцям, - юрист закликає не вірити словам чиновників і домагатися свого саме через суди.

Вона стверджує, що очікувати, поки нардепи розглянуть потрібні закони, можна вічно. А ось родини, які втратили годувальника, потребують допомоги зараз.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: