Я надіюсь на фахове розслідування, - мер Львова про обстріл власного будинку (відео)

Міський голова Львова Андрій Садовий прокоментував ситуацію, яка трапилась вчора ввечері з будинком його сім’ї. Нагадаємо, за попередньою інформацією, будинок обстріляли з протитанкового гранатомету РПГ, повідомили у прес-службі ЛМР.

«Вчора перед 21 год вечора я отримав на свій телефон дзвінки. Дзвонив мешканець з вул Мучної, журналісти, що щось вибухнуло в будинку чи на вулиці. Я зразу зателефонував начальнику міліції області пану Загарії. Він сказав, що вже виїжджає.

Я сьогодні побачив усе на власні очі. Емоцій дуже багато», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Також мер додав, що справою щодо обстрілу, який трапився 5 місяців тому, займається СБУ.

«Справою займається Служба безпеки України. Вони 5 місяців розслідують цей злочин, який був скоєний тоді. Так розумію, будуть також зараз.

Мені пропонували особисту охорону, для дружини. Це мала б бути група охоронців. Я мав би носити бронежилет. Це означало б, що я мав би жити в тюрмі. Я на це категорично не погодився. Я завжди ходив пішки, ходжу, спілкуюсь з людьми. За рішенням суду була визначена охорона біля будинку. Там стоїть пост. Цю будку вчора на півметра перенесло від цього вибуду.

Яка охорона може вберегти від такого пострілу?

Якщо раніше це була стара модифікація, то, як мені говорить міліція, зараз є новішої модифікації протитанковий гранатомет. Що від цього може вберегти?

Я би хотів, щоб правоохоронці, Служба безпеки, яка проводить слідство, довели справу до кінця. Питань є дуже багато. І в мешканців міста, у всіх небайдужих. В мене є дуже багато запитань. Це переходить межі здорового глузду. Рівно 5 місяців тому у цьому самому будинку. Розумію, що людина, чи група людей, які це роблять, знають, що вони хочуть.

Я не знаю, що вони хочуть, на мене тиснули, завжди тиснути будуть. Якоїсь конкретної речі я не пригадую, щоб були якісь погрози.

Бувають гострі політичні дискусії. Більшість з них зараз відбуваються в Києві.

Я думаю, що це діло честі працівників правоохоронних органів - цей злочин розкрити», - додав Андрій Садовий.

Мер зазначив, що зі сім’єю поїхав з будинку в четвер ввечері.

«В четвер орієнтовно о 18.30 год я поїхав на Прикарпаття», - додав мер Львова Андрій Садовий.

Від вчорашнього пострілу з вікон будинку повилітали шибки. Також пошкоджені двері, стіна.

«Я надіюсь на фахове розслідування.

Моя робота є публічною. Я зайшов в будинок, я вийшов. Це видно. Світло горить. Можна просто встати збоку і за усім спостерігати. Я є відкритий. Я не збираюсь змінювати свій стиль життя.

Якщо перший раз, я думав, може хотіли налякати, чи якусь шкоду зробити. Коли минуло рівно 5 місяців. Якби професіонал хотів попасти у вікно, він би зруйнував цей будинок. Хоча всі вікна повилітали, двері повикручувало, пробило повністю стіну. В мене багато запитань.

Працівників ДСО було двоє. Є камери відеоспостереження, де чітко видно, звідки був постріл і куди він був скерований. Є інформація з трьох камер. Всі ці дані передані в міліцію», - додав Андрій Садовий, міський голова Львова.

Коментуючи ситуацію з будинок, мер Львова акцентував увагу на роботі судової гілки влади. Адже за останній час у Львові саме за рішенням суддів злочинців випускали під домашній арешт.

«Простий випадок. У жовтні наша міліція затримала людей, які приїхали з гранатометами, зі зброєю. Їх затримали. А суд їх випускає під домашній арешт. Чи останній випадок, коли у Львові міліціонери затримали на гарячому злодія-рецидивіста. Суд випустив його під домашній арешт. Це переходить межу здорового глузду», - додав мер Львова Андрій Садовий.

Також Андрій Садовий зазначив, що випадок, який трапився з будинком мера в липні, взяв під особистий контроль Президент України.

«Коли останній раз приїжджав Президент до Львова, питав про справи з нападом. Після виборів я мав розмову з керівником Служби безпеки України. Він сказав, що ще додатково скерує працівників, які це питання вивчать. Можливо, зараз вони більш ретельно будуть вивчати цю всю інформацію і матеріали, які були зібрані міліцією і передані їм 5 місяців тому і сьогодні. З 21 год вечора там слідчі дії тривали. Сьогодні зранку тільки закінчились», - додав Андрій Садовий.

Мер переконаний, що будь-який злочин можна розкрити, враховуючи сучасні технології.

«Це є безпрецедентно для Львова і для України. Яка охорона від цього може захистити? Добре, що нас не було вдома. Думаю, для усіх це є важливим питання. Я вірю, що не можна приховати інформацію. Будь-який злочин може бути розслідуваний. Тільки потрібен фаховий підхід», - додав Андрій Садовий.

«Ми вчора мали прикрий злочин. Близько 21 год нам повідомили працівники міліції, які несуть службу по охороні даного будинку, що було здійснено вибух. Виїхали всі служби, які потрібні. Було зафіксовано, що здійснено постріл з ручного протитанкового гранатомета. Модель зараз встановлюється – чи це 22 чи 18 гранатомет РПГ. Після експертизи було більш чітко вказано. Об’єкт охороняється працівниками міліції, вони знаходились від самого вибуху практично 4-5 м в будці, де є монітор, вони спостерігають за відеокамерами. Порушено кримінальне провадження за частиною 1 статті 258 «скоєння терористичного акту». Це важкий злочин, покарання передбачається від 5 до 10 років. Це провадження буде об’єднане з попереднім, будуть взяті напрацювання і інформація, яка була попередньо. Відстань, з якої стріляли, більше 50 м. Це видно по камерах спостереження. Попередньо, маркування – це РГД-18 або 22. Це українське виробництво.

Звертаюсь до усіх мешканців міста Львова, якщо є будь-яка додаткова інформація, надавайте її в міліцію, Службу безпеки України чи будь-яким іншим компетентним органам.

По попередньому злочину було весь мікрорайон опрацьовано, всі громадяни йшли на зустріч. Також надавали приватне відео. Ми  встановили до 1 тис камер. Маємо надію, що злочин буде розкрито», - зазначив заступник начальника управління міліції міста, начальник кримінальної міліції Павло Гарасим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: