НБУ показав нову 100 гривневу купюру (фото)

Сьогодні, 29 грудня 2014 року, Національний банк України презентував банкноту номіналом 100 гривень зразка 2014 року з удосконаленою системою захисту. Про це повідомляє прес-служба НБУ

З випуском цієї банкноти, що вводиться в обіг з 9 березня 2015 року, розпочнеться оновлення номінального ряду банкнот національної валюти зразка 2003 – 2007 років.

Банкнота буде введена в обіг з 9 березня 2015 року з метою поліпшення організації готівкового обігу та в межах планового випуску на 2015 рік на заміну зношених, пошкоджених та вилучених з обігу банкнот.

Як повідомив під час презентації заступник Голови Національного банку України Яків Смолій, випуск нової банкноти номіналом 100 гривень є результатом довготривалого проекту регулятора щодо оновлення попереднього номінального ряду банкнот національної валюти зразка 2003 – 2007 років. За словами Якова Смолія, цей процес розпочався ще в 2012 році та реалізується відповідно до статей 34 і 35 Закону України “Про Національний банк України” та Стратегічної програми з удосконалення організації готівкового обігу в Україні на 2013 – 2018 роки, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 28.09.2012 № 399.

Дата введення в обіг цієї банкноти – 09 березня 2015 року – збігається з черговою річницею дня народження видатного представника українського народу Тараса Шевченка

Під час розроблення оновленої банкноти номіналом 100 гривень були реалізовані найсучасніші світові технології, які використовують на Фабриці банкнотного паперу та Банкнотно-монетному дворі Національного банку України.

Новий елемент захисту – “віконна” захисна стрічка – частково введена в товщу паперу полімерна стрічка коричневого кольору з яскраво вираженим кінематичним ефектом. Стрічка містить зображення числа “100” та графічного знака гривні. При зміні кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки.

Новий елемент захисту – оптично-змінний елемент SPARK, що має кінематичний ефект. При зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи від золотистого кольору до зеленого.

Приховане в орнаменті зображення цифрового позначення номіналу. Число “100” стає видимим під час розглядання банкноти під гострим кутом до джерела світла.

Фрагментарне зображення цифрового позначення номіналу “100”, що набуває цілісного вигляду під час розглядання банкноти проти світла.

На лицьовому боці банкноти окремі зображення мають рельєф, що можна визначити на дотик (портрет, цифрове позначення номіналу, знак для людей з ослабленим зором, написи).

Заступник Голови Національного банку України Яків Смолій акцентував увагу на тому, що банкноти номіналом 100 гривень зразка 2014 року є законним платіжним засобом на території України та обов’язкові до приймання за їх номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів і функціонують в обігу разом з банкнотами номіналом 100 гривень зразків 1996 та 2005 років.

Таким чином, після введення в обіг нових банкнот номіналом 100 гривень громадянам не потрібно буде обмінювати банкноти цього номіналу попередніх зразків.

100 грн 2 100 грн 100 грн3 100 грн4 100 грн5 100 грн6

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: