Садовий боїться розгубити своїх людей і призначення Синютки для нього - втрата, - політологи

Львівщина отримала нового керівника – Олега Синютку. Цього разу, на відміну від попередника, це прізвище мало кому видасться не відомим, адже він був не лише правою рукою мера Львова Андрія Садового, а й фактично «тягнув» на своїх плечах усю господарку міста. Водночас поінформовані джерела стверджують, що за цим призначенням стоїть аж ніяк не Андрій Іванович, який, навпаки, боїться розгубити своє оточення. Насправді ж «протягнув» цю кандидатуру теперішній заступник глави Адміністрації Президента Ігор Гринів, колишній соратник Синютки по партії «Реформи і порядок».

Хто ж насправді лобіює Синютку у «великій політиці» та чого варто очікувати від нього на новій посаді, «Вголос» розпитував львівських політологів.

Політолог Володимир Подгорнов вважає, що Олега Синютку було поставлено керувати регіоном, як антикризового менеджера.

«Може видаватися, що з його призначенням вплив міського голови в області збільшується. Але, з огляду на реформу місцевого самоврядування, думаю, що ця посада буде дещо менше значима, ніж раніше. Адже, згідно з реформою, вся влада перейде до обласних виконкомів, але це вже залежатиме від того, наскільки швидко й ефективно впроваджуватимуть реформу», – каже Подгорнов.

Він також прогнозує, що Синютка не робитиме відразу якісь значні кадрові перестановки, зокрема в силовому блоці.

«Зрозуміло, що якісь кадрові ротації будуть, але це відбуватиметься поступово, бо все не так просто. Перші 2-3 місяці йому потрібно вникнути у справу, щоб не нажити собі ворогів, а далі будуть місцеві вибори, тоді й будуть нові призначення», – каже політолог.

Володимир Подгорнов не відкидає, що мер Львова справді був не надто зацікавлений у призначенні свого заступника на посаду голови ЛОДА, адже тепер у нього не залишилося перевірених кадрів.

«Але я думаю, що це призначення було узгоджено не тільки з міським головою, а й з багатьма людьми, з якими Синютка співпрацює», – каже політолог.

Він також припускає, що тепер Андрію Садовому дійсно буде скрутно, адже Синютка фактично «тягнув» на собі всю господарку.

«Швидко підготувати таку людину, яка була б у курсі всіх нюансів, дуже складно, а ще складніше почати довіряти їй. Для Садового це певною мірою можна назвати втратою», – вважає Подгорнов.

Своєю чергою, політолог Володимир Цибулько розповів, що Олега Синютку не варто вважати людиною Садового, бо він давно пов’язаний із середовищем партії «Реформи і порядок». Тому Цибулько схильний думати, що за призначенням Синютки на посаду очільника Львівщини радше стоїть заступник глави Адміністрації Президента Ігор Гринів, колишній член правління партії «Реформи і порядок».

«Свого часу Олег Синютка був активним функціонером цієї партії, де й сформувався як муніципальний адміністратор і політик. Власне, його бізнес-інтереси пов’язані з цим середовищем. І, я б сказав, це середовище – не найгірше в Україні, воно достатньо патріотичне, продуктивне. Думаю, якщо Синютка зберіг якийсь ідеал ринкової економіки і національних цінностей, то проявиться як доволі компетентний адміністратор», – каже політолог.

Однак, на його думку, якщо Синютці доведеться розпинатися між волею столиці й інтересами місцевої громади, це може виявитися невдалим періодом для нього.

«Хоча він добре знає психологію львів’ян і обласної ради, проте дуже часто навіть людям з усіма ознаками місцевого патріотизму доводиться розпинатися між волею центру й інтересами громади. Тим паче тепер, судячи з активності Києва щодо впровадження адміністративно-територіальної реформи. Може навіть статися так, що він обійме посаду з одним обсягом обов’язків, а закінчуватиме як префект, а не адміністратор», – каже Володимир Цибулько.

«По суті, економічний потенціал області розкрито лише на 40%, якщо не менше. Тому, зважаючи на те, що Синютка давно пов’язаний з Віктором Пинзеником та Ігорем Гринівим, які добре орієнтуються в можливостях  Львівщини, ймовірно, навіть виникне якась спеціальна програма розвитку економіки регіону», – переконаний політолог.

Цибулько не заперечує, що Андрію Садовому було комфортно працювати із Синюткою, тому він не був зацікавлений відпускати його від себе. Але, з іншого боку, пов’язане із Садовим середовище може видавати це призначення за спробу розширення сфери свого впливу.

Політолог Анатолій Романюк також робить наголос на стосунках нинішнього голови ЛОДА Олега Синютки не стільки із Садовим, скільки з активістами партії «Реформи і порядок».

«Олег Синютка має стосунки з партією «Реформи і порядок», тому що був в івано-франківській організації цієї партії, провадив активну діяльність, мав там добрі контакти з людьми, які нині є і в «Блоці Петра Порошенка», і не лише там. Насамперед це Ігор Гринів, який займався організаційною роботою ПРП і мав добрі стосунки з Олегом Синюткою, – каже Анатолій Романюк. – Тому, думаю, цілком імовірно, що саме ця складова є присутня, наскільки вона є важливою та чутливою для Синютки, ми побачимо в процесі його діяльності».

Політолог також вважає, що Олег Синютка добре знає ситуацію у Львові й області, має персональні контакти з багатьма керівниками.

«Які проблеми в нього можуть виникнути на цій посаді? Насамперед він мусить вибудовувати відносини з обласною радою, а вони можуть складатися по-різному. Другий момент – усе залежатиме від того, які повноваження матиме голова ЛОДА внаслідок реформ з децентралізації влади. І, безумовно, слід буде враховувати стосунки з чинною владою. Одна річ, коли нібито є декларована  широка коаліція, хоча ми бачимо, судячи з голосування за Держбюджет, що насправді в них немає стільки голосів», – каже політолог.

Політолог Ігор Танчин вважає, що Олег Синютка доволі обізнаний з проблемами регіону, щоб працювати на посаді голови Львівської ОДА.

«Людина тривалий час працює з міською господаркою, бере на себе всі питання такого характеру, знає всі проблеми, які постають не лише перед містом, а й областю. Тому мені здається, що, в принципі, потенціал у Синютки є, і він мав би бути гідним кандидатом», – пояснює Ігор Танчин.

«Щодо проблем, які можуть виникнути перед Синюткою як губернатором: він не має серйозної політичної підтримки у Львівській облраді. Водночас Україна перебуває у стані війни, бюджет обмежений, ресурсів не вистачатиме. І тут багато залежатиме від його вміння раціонально розподіляти ці ресурси та домовлятися з різними посадовцями, політичними силами і громадськими організаціями, які є активними на території Львівщини», – вважає політолог.

Олена Янковська, «Вголос»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: