Чому вбили журналістів Charlie Hebdo? (відео)

Щотижнева сатиристична газета Charlie Hebdo була заснована в 1969 році на базі щомісячного сатиричного журналу Hara-Kiri.

Газета пише про актуальні події, у тому числі трагічні.

Спочатку видання називалося Харакірі Hebdo - у честь щомісячника-попередника. Проте вже через рік після відкриття влада Франції заборонила видання - за висміювання смерті колишнього президента країни Шарля де Голля.

Згодом газета змінила назву на Charlie Hebdo і продовжила свою роботу. До 1981 року видання втратило популярність і закрилося. А в 1992-му відбувся успішний перезапуск: перший номер оновленої газети Charlie Hebdo купили більше 100 тисяч чоловік.

Редакція Charlie Hebdo дотримується антирелігійних і вкрай лівих поглядів і публікує карикатури, колонки, статті та інші сатиричні матеріали суспільно-політичної спрямованості. У різний час на першій смузі газети висміювалися практично всі релігії - від католицизму до ісламу, особливо дістається французьким політикам.

Крім того, Charlie Hebdo особливу увагу приділяє карикатурах і статтям на тему ісламу. Газета, зокрема, передруковувала серію карикатур на пророка Мухаммеда з данського видання Jyllands-Posten, первісна публікація яких викликала вкрай негативну реакцію в мусульманських країнах і масові протести.

Передрук карикатур збільшив тираж газети в півтора рази.

Пророк Мухаммед з'являвся на сторінках Charlie Hebdo багато разів; одного разу навіть в напівоголеному вигляді. На одній з передовиць Мухаммед тримався за голову і казав: "Важко, коли тебе шанують дурні".

Журналісти Charlie Hebdo вважають, що для жартів немає заборонених тем, і релігія - не виняток. У 2008 році газета виграла судовий процес за позовом від представників мусульманських громад, обурених передруком карикатур на пророка Мухаммеда.

У редакції пояснюють, що щотижня публікують безліч провокаційних матеріалів на різні теми, однак різко негативну реакцію викликають тільки карикатури на пророка.

В 2011 році Charlie Hebdo свій один номер перейменували в Шаріат Hebdo, де назвала пророка Мухаммеда запрошеним головним редактором, а на обкладинці розмістила зображення пророка, який говорить: "Сто ударів батогом тому, хто не помре від сміху".

За добу до виходу номера редакцію Charlie Hebdo закидали пляшками із запальною сумішшю, будинок повністю вигорів.

Редакція і до цього випадку, і після нього неодноразово отримувала погрози від радикалів.

січня Charlie Hebdo вийшла з головною обкладинкою про новий роман французького письменника Мішеля Уельбека "Покірність", в якому розповідається про перемогу на виборах у Франції в 2022 році президента-мусульманина і подальшої ісламізації Європи.

Крім того, за декілька годин до нападу на редакцію, в твіттері Charlie Hebdo з'явилася карикатура на лідера "Ісламської держави" Абу Бакр аль-Багдаді

Ольга Витак, для Дивись. Інфо

http://youtu.be/aDrvBbTmeTk

http://youtu.be/zUWUaxd-190

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: