На Львівщині активізувалося вирубування елітного лісу-кругляка

Перед святами суттєво активізувалося вирубування та вивезення елітного лісу-кругляка (дуба, граба, бука) з лісів поблизу Раковця та Новосілки Пустомитівського району на Львівщині.

Про це 9 січня IA ZIK повідомили місцеві мешканці.

Як повідомляють небайдужі люди, з 1 до 5 січня 2015 року щодень вивозили приблизно 10 великих машин зрізаного лісу-кругляка. Мешканці підозрюють, що деревину вивозять за кордон, де з дуба та бука виготовляють дорогий паркет.

«Загалом дерево возять кожен день – протягом п’яти років. Але зараз вирубки особливо посилилися. Люди намагалися перешкоджати вивозу деревини, однак не в змозі нічого зробити», – кажуть мешканці.

«Уже наші ліси перетворилися на голі поля. Люди приїжджають по гриби і ахають – де той ліс подівся?!», – наголошують небайдужі селяни Раковця та Новосілки.

Окрім того, надходить інформація про зухвале вирізання лісу у селищі Східниця.

Як повідомлялося, у 2014 році експорт деревини з Львівщини зріс на 79%.

Підприємства області збільшили у країни ЄС експортні поставки деревини та виробів з неї (на 79%, у Польщу, Словаччину, Німеччину).

Раніше «Народний контроль» на телеканалі ZIK довів: правоохоронці заплющують очі на незаконну вирубку лісу та крадіжки деревини, які на Львівщині, особливо в гірських районах, є масовими. Лише за три години рейду дорогою між Старосамбірським і Турківським районами журналісти зустріли аж три вантажівки зі зрубаними деревами.

Після прохання показати дозвільні документи водії одразу починали комусь телефонувати. За мобільні хапалися й районні міліціонери, яких викликали на місце пригоди. На камеру ж говорили: таких зухвалих порушників не зустрічали, адже є «домовленості і з керівництвом, і з лісгоспом, щоб таких ситуацій не виникало». Здебільшого без товаротранспортних накладних ніхто не наважується возити деревину. Та можливо, правоохоронці просто не там ловили крадіїв?

Нагадаємо, у ВР нового скликання зареєстровано законопроект про впровадження мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді.

Законопроект передбачає спрямування деревинної сировини у народне господарство України, підтримку українського деревовиробника, створення нових робочих місць, забезпечення збільшення надходжень до державного та місцевих бюджетів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: