Європарламент в резолюції по Україні вщент розкритикував Росію

Європарламент ухвалив текст спільної резолюції по Україні.

В своїй резолюції європарламентарі "рішуче засуджують агресивну і експансіоністську політику Росії, що є загрозою єдності та незалежності України і створює потенційну загрозу для самого Європейського союзу".

Зокрема представники ЄП засуджують "неоголошену гібридну війну проти України, яка включає в себе інформаційну війну з елементами кібер-війни, використання регулярних і нерегулярних сил, пропаганду, енергетичний шантаж, економічний тиск, дипломатичну та політичну дестабілізацію".

Євродепутати закликають Москву "припинити ескалацію ситуації, негайно зупинити потік зброї, найманців і військ на підтримку сепаратистських збройних формувань і використати свій вплив на сепаратистів, щоб переконати їх брати участь у політичному процесі".

Окремий пункт документу присвячений питанню санкцій проти Росії.

Так, на думку європарламентарів, ЄС повинен продовжити поточний режим санкцій щодо РФ на майбутній зустрічі Ради в березні.

Окрім того, з документу випливає, що, на думку ЄП, навіть за збереження нинішньої ситуації санкції мають бути посилені.

"В разі будь-яких подальших дій Росії, які дестабілізуватимуть обстановку на Україні, (Європарламент) пропонує Європейській Раді ухвалити подальші обмежувальні заходи і розширити сферу їх застосування таким чином, щоби санкції стосувалися ядерного сектору та обмежували здатність російських підприємств проводити міжнародні фінансові операції", - йдеться в тексті документу.

Окрім того, євродепутати закликали країни ЄС скористатися скасування ембарго та надати Україні зброю.

"Європарламент нагадує, що 16 липня Рада Європейського Союзу скасувала ембарго на постачання зброї в Україну і таким чином наразі не існує будь-яких обмежень, у тому числі правових, для держав-членів, щоб постачати в Україну оборонне озброєння, що могло б бути здійснене на умовах "ленд-лізу"", - йдеться в документі.

"Європарламент вважає, що ЄС повинен вивчити шляхи надання підтримки уряду України у зміцненні її обороноздатності і захисту своїх зовнішніх кордонів на основі досвіду трансформації збройних сил держав-членів ЄС, учасниць колишнього Варшавського договору, особливо в рамках вже передбачених навчань збройних сил в інших частинах світу; підтримує постачання нелетального обладнання, яке вже здійснюється", - говориться в резолюції.

Окремим пунктом резолюції європарламентарі закликають Єврокомісію розробити стратегію щодо боротьби з російською пропагандою.

"Європарламент  закликає Європейську комісію і з питань європейської політики сусідства та розширення підготувати та подати до Європейського парламенту протягом двох місяців комунікаційну стратегію боротьби з російською пропагандистською кампанією, спрямованої проти ЄС, його східних сусідів і проти самої Росії, а також розвивати інструменти, які дозволили б ЄС та його державам-членам протистояти пропагандистській кампанії на європейському та національному рівнях", - говориться в резолюції.

Водночас попри очікування, документ не містить норми про визнання терористами "ДНР" та ЛНР", хоча частина депутатів вимагала цього. Компромісом стала норма, що визнає вчинення терактів деякими сепаратистами.

"Європарламент засуджує акти тероризму і злочини, скоєні сепаратистами та іншими нерегулярними силами у східній Україні", - йдеться в документі.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: