У Львові презентують виставку "Народна війна 1917-1932"

22 січня у Львівському палаці мистецтв відбудеться презентація переїзної виставки Всеукраїнської правозахисної організації „Меморіал” імені Василя Стуса „Народна війна 1917-1932” та першого тому збірника документів „Чекістське досьє окупованої України”, - про це поінформували у департаменті з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації.

При створенні експозиції було використано матеріали державних та галузевих архівів СБУ вісімнадцяти областей України. Всього опрацьовано 238 фондів і 1325 справ. Залучено понад 300 фотознімків з Центрального державного архіву кінофотодокументів України ім. Г.С. Пшеничного та інших архівних установ, оприлюднено невідомі та засекречені архівні документи.

Автор і керівник проекту – Роман Круцик, відомий дослідник, багатолітній голова Київського осередку Всеукраїнської правозахисної організації „Меморіал” ім. В. Стуса. Примірники експозиції виготовлені за підтримки Мистецького фонду імені Короля Данила.

У виставці вперше комплексно подано фото і документальні матеріали, що відображають маловідомі та замовчувані факти антибольшевицького опору на території Наддніпрянської України в 1917–1930-х роках. Висвітлено масові селянські виступи, збройні повстання, діяльність підпільних організацій і повстанських загонів проти окупаційної політики радянського режиму. Експозиція містить численні факти та документи злочинів комуністичної влади проти місцевого населення.

„Чекістське досьє окупованої України” – збірник унікальних матеріалів, у трьох томах якого буде понад 3000 фотокопій документів, які до 2009 року були засекречені.

У першому томі опубліковано матеріали про загальну політико-економічну характеристику УРСР 1946 року, „паспорти” Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Дрогобицької, Житомирської та Закарпатської областей.

Відкриття виставки о 12.00 год.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: