День Соборності, день пам’яті, день єдності (фоторепортаж)

22 січня, 96 років тому, морозний день. На Софіївській площі у Києві людно. Акт Злуки УНР і ЗУНР.

Кульмінація національно-визвольних змагань українського народу. В цей день Україна сповна відчула себе воістину єдиною і вільною. Національний дух, розіп'ятий ворогами у кривавих боях, воскрес. Воскресла надія на незалежну державу, свобідну у своїх прагненнях і цілях.

Однак, рівно рік назад, 22 січня залишилося в історії України як один із найважчих та най болючих днів. В цей день загинули перші жертви Революції гідності. В цій Революції брала участь в основному молодь. Молодь яка хотіла змін на краще європейське майбутнє, молодь яка не хотіла повертатися назад в «совітське» ярмо, молодь яка боролася проти повернення в бандитські 90-ті, молодь яка мала конкретну мету та всіма можливими методами ішла до неї.

Після Революції Гідності дух патріотизму не згас, а навпаки дав запал до змін на краще. Про це свідчить захід який відбувся 25 січня в Брюховичах. В цей день мешканці селища, не зважаючи на будь які розбіжності в поглядах зорганізувалася та віддала шану всім хто загинув за волю та незалежність України. В центрі селища священники двох конфесій відправили спільний молебень за всіма Героями Небесної Сотні та тими хто загинув захищаючи нашу державу. На заході були присутні близько трьох сотень мешканців селища, представники влади селища та ОДА, які спільно після панахиди провели символічний флеш-моб «Я Україна» та провели урочисту ходу із національними стягами до могили Борцям за волю України що в Брюховичах на вулиці Львівській та прийняли участь у встановленні на флагштоку прапора воїнів УПА.

Щирі слова подяки звучали від мешканців на адресу молоді-організаторів даних заходів, а це: брюховицькі скаути (3-й Брюховицький Курінь імені св.Василія Великого), дитяча бібліотеці №29, дівчата з проекту "Брюховичі Blog", учнівський парламент СЗШ №41, активісти МГО «Наші Брюховичі» та усім небайдужим хто сьогодні підтримав задум.

Як сказав отець Ярослав Ощудляк: "Ми зібрались тут, аби ще раз згадати ті дні, коли на Майдані Незалежності в золотоверхому Києві полягли перші Герої Небесної Сотні. Полягли молоді люди; полягли ті, які любили свою Вітчизну; полягли ті, які хотіли жити гідно і достойно на своїй рідній землі. І тому недаремно ця революція, де вони поклали свої голови, називається "Революцією Гідності". Можливо всіх імен ми й не знаємо, але ми знаємо імена тих, які віддали свої життя першими: це був Сергій Нігоян, вірменин за національністю, другий був Сергій Жизневський, білорус і третій - наш земляк, львів'янин, якого закатували, Юрій Вербицький. Сьогодні ми згадуємо їх в особливий спосіб, але разом з ними ми й згадуємо всіх тих, які поклали свої голови за те, щоби змінилася наша Україна. Коли ховали Героїв, на Майдані звучали два слова - "Герої не вмирають!" - і тим, що ми стоїмо зараз тут, ми свідчимо про те, що ці слова воістину - правда."

Галина Кривуля (завідувач Дитячої бібліотеки №29): "Україна змінилась! Ми також вже інші. Як гостро зараз відчувається потреба у єдності, підтримці, свідомого вибору нашого майбутнього. Дитяча бібліотека №29 долучилась до акції з нагоди Дня Соборності, ініціатором якої виступила МГО "Наші Брюховичі". Знаємо і ввіримо, наша Україна була, є і буде вільною, єдиною, соборною державою."

Богдан Таранець (учасник акції): "Я вважаю, що такий захід потрібен для спільноти, а в першу чергу для молоді. Подібна подія об'єднує нас і не дає забути про людей - Героїв, які поклали свої життя за єдність України. Мені дуже приємно, що зібралось багато небайдужих людей, в тому числі і люди, які живуть за межами Брюхович та підтримали цю акцію. Пройшов багатолюдний марш, на якому лунала патріотична музика. Славне підняття прапора Героїв УПА, пом'янувши Героїв "Революції Гідності" і тих людей, що стояли за єдність України. Героїв, які віддали життя за нашу свободу, за нашу єдність, за вільну Україну. На мою думку, подібні заходи потрібно влаштовувати частіше у різних регіонах України, так як це неабияк зближує людей і надихає їх відстоювати кордони нашої держави і зберегти її соборність."

Олесь Гладун (скаут, учасник акції): "Флешмоб в Брюховичах став символом єдності нашого народу. Цих заходом ми своєрідним чином підтримали вояків АТО. Дякую усім тим, хто відклав свої справи і знайшов нагоду, щоб долучитись до акції-флеш-мобу. І кожен з нас повинен духовно перебувати поруч з Воїном, що зараз захищає нас в холодних окопах на Сході нашої держави."

Ігор Никон (учасник акції): "Я дуже вдячний організаторам акції, які провели в Брюховичах цей захід і залучили до нього дітей, молодь і старше покоління. На мою думку, подібні події є актуальними для селища. І хотілося б, аби і надалі проводились такі заходи, бо саме так відбувається патріотичне виховання населення. Слава Україні! Героям Слава!"

Враховуючи важливість та масштаб проведеного заходу активісти МГО «Наші Брюховичі» висловлюють щиру подяку всім хто долучився до них та звернулися до активної молоді селища із пропозицією щодо проведення в майбутньому суспільно-важливих для селища заходів. Дана пропозиція сприйнята позитивно, так що в майбутньому на селище очікують все нові та нові заходи які сприятимуть відродженню як патріотизму так і культурних та духовних цінностей селища Брюховичі.

Не будьмо і ми байдужими до всього що відбувається в нашому суспільстві. Почнімо зміни на краще із себе та своєї родини. І повірте, краще майбутнє не заставить на себе чекати.

Слава Україні !!!

Слава Героям Небесної Сотні !!!

Слава Героям АТО !!!

IMG_2755 IMG_2795 IMG_2828 IMG_2838

МГО "Наші Брюховичі"

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: