Львівщина вшановує полеглих Героїв в битві під Крутами (фоторепортаж)

Сьогодні Україна вшановує Героїв Крут, які 29 січня 1918 року стали на захист української державності. У Львові пам’ятні заходи розпочались зранку на полі почесних поховань Личаківського кладовища, повідомила прес-служба ЛОДА.

Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка разом із першим заступником спікера Верховної Ради України Андрієм Парубієм, головою Львівської облради Петром Колодієм, міським головою Львова Андрієм Садовим та представниками громадськості поклали квіти до могили учасника бою під Крутами Ігоря Лоського. Пам'ять полеглих Героїв також вшанували поминальною молитвою.

Окрім того, у Львівському державному ліцеї із посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут відбувся вечір-реквієм з нагоди 97-ї річниці бою під Крутами. Під час заходу голова Львівської ОДА Олег Синютка вручив матері та дружині загиблого випускника ліцею старшого лейтенанта Андрія Родича відзнаку Президента України «орден Богдана Хмельницького» ІІІ ступеня (посмертно).

У зверненні до ліцеїстів та учнівської молоді керівник області наголосив, що сьогодні кожен українець повинен знати свою історію. «Майже сто років тому для студентів під Крутами був й інший вибір у житті. Проте вони вирішили інакше та змінили історію нашої держави. І сьогодні без них, напевне, не було би кіборгів Донецького аеропорту, без них була би іншою Україна. Тому дуже важливо розуміти, чому так сталось, що треба зробити по-іншому, аби врешті-решт українська нація перестала бути нацією, яка оплакує свої жертви та з надією дивиться у майбутнє», - зазначив О.Синютка.

Піч час вечору-реквієм присутні також вшанували пам'ять випускників Львівського державного ліцею імені Героїв Крут, котрі загинули під час Революції Гідності та бойових дій на Сході України.

Зазначимо, що пам’ятні заходи завершаться сьогодні о 17:00 год. у Національному музеї жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонського» (вул. Степана Бандери, 1), де також відбудеться показ відеосюжетів та документальних фільмів про Крути, лекція наукової співробітниці Центру досліджень визвольного руху Олесі Ісаюк «Крути: недоусвідомлена перемога» та спільна молитва.

DSC_6988 DSC_7041 DSC_7064 DSC_7099 DSC_7116

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: