Садовий оглянув відреставровану сходову клітку

В рамках спільного німецько-українського проекту GIZ та Львівської міської ради «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» продовжується реставрація сходової клітки в будинку на вул. Театральній, 12. Сьогодні проведені роботи оглянув міський голова Львова Андрій Садовий.

«Цей під’їзд прекрасно відреставрований. Сьогодні він у такому стані, в якому був 100 років тому, коли була відповідальність мешканців за своє житло.

Наше завдання – відновлювати наші будівлі, наші дворики. Тут бачимо прекрасно відреставровану сходову клітку, відреставровані двері до помешкань. Бачимо частину малюнків, які були тут сто чи більше років тому. Робота буде тривати, реставратори будуть працювати. Завдання – спонукати мешканців, які живуть в сусідніх будинках, бути дотичними до цього процесу і хотіти красивого вигляду у своїх будинках. Без мешканців це зробити не можливо. Принцип, який тут був запропонований для реставрації, є подібний до принципу, який ми маємо з GIZ по інших будинках. Багато коштів дали наші німецькі партнери – це 400 тис грн. 100 тис грн дало місто, також мешканці долучились по 1 тис грн – 500 грн на ремонт дверей і 500 грн – доплата на ремонт сходової клітки. Це не великі кошти, але важливим був сам факт, бо якщо людина інвестує свої кошти, вона тоді відчуває дуже велику відповідальність, і вона буде дбати і оберігати це. Завдання мешканців цього будинку, щоб ця сходова клітка мала такий самий рівень якості, як є сьогодні, можливо навіть краще.

Ми бачили різні сходові клітки у Львові. Ця мила, відреставрована, тут вкладена велика любов майстрів, які над нею працювали», - розповів Андрій Садовий, міський голова Львова.

Також мер зазначив, що місто готове спільно з мешканцями та підприємцями відреставрувати фасад будинку.

Вибір сходової клітки в будинку, що є частиною пасажу Андреоллі, зумовлено незадовільним станом сходів, а також зацікавленістю мешканців у збереженні історичної субстанції будинку.

Проектно-кошторисну документацію опрацьовано ПП «Ярко і К». Роботи розпочались восени 2013 року. Виконавець - ПП «Центр-Комплекс».

В липні та серпні 2014 року в рамках проекту GIZ «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» відбулися два практичні семінари, під час яких 10 малярів-реставраторів під керівництвом німецького експерта Маркуса Шульца відновлювали цінні історичні розписи ХІХ ст. Подальша робота з реставрації розписів продовжилась в листопаді-грудні 2014 року.

Вартість реставрації складає близько 500 тис. грн., з яких частка міста становить 100 тис. грн. Мешканці також долучилися до фінансування робіт. Кожен власник квартири вніс свою частику на реставрацію дверей у власну квартиру та на реставрацію сходової клітки. Вхідні двері в будинок не збереглися, тому виготовлені нові за зразком тогочасних історичних дверей

Остаточне завершення робіт заплановано на квітень-травень 2015 року. Після завершення реставрації розписів відбудеться семінар з імітації структури деревини, який проведе німецький столяр-реставратор Крістоф Юнганс з місцевими майстрами по дереву.

В рамках програми з реставрації сходових кліток, що втілюється спільним німецько-українським проектом «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», у 2015 році заплановано реставрацію сходових кліток на вул. Левицького, 10 та на пр. Свободи, 33.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: