У львівській філармонії виступлять молоді виконавці України

Молода генерація музикантів матиме змогу показати свої здібності на сцені Львівської обласної філармонії у понеділок, 9 лютого, о 18:00 год.

Виконавці – молоді, але досвідчені солісти – Тома Бервецький (скрипка) і Модест Менцінський (віолончель) виступатимуть з відомим колективом Симфонічним оркестром Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка під орудою Юрія Бервецького. Творчими керівниками проекту є Тарас Менцінський та Юрій Соколовський.

Як зазначає Тарас Менцінський: «На сцені Львівської обласної філармонії завжди звучали твори у виконанні молоді. У майбутньому в зрілому творчому віці молодь прославить Україну на столичних та закордонних концертних площадках. Ідея концерту полягає в продовженні молодими віртуозами глибоких традицій львівського виконавства, а саме яскрава сольна гра представників львівської скрипкової та віолончельної школи, поєднання солістів зі слухачами у своєрідному «діалозі». Чарівні звуки  скрипки та благородний, оксамитовий тембр віолончелі, вершини скрипкової та віолончельної музики Ф. Мендельсона та А. Дворжака дозволять слухачеві насолодитись зразками романтичного інструментального концерту ХІХ ст».

Першим у концертній програмі прозвучить Концерт для скрипки з оркестром Фелікса Мендельсона. Треба сказати, що скрипкові твори у розмаїтті композицій Мендельсона є зовсім поодинокими; причина цьому досить логічна, адже композитор був, насамперед, першокласним піаністом, тому велику увагу приділяв фортепіано. Скрипковий концерт – мабуть одне з найбільш життєздатних творінь Мендельсона, саме в ньому композитор блискуче втілив кращі риси свого обдарування: тут і пластичність пісенних ліричних образів, й жанровість скерцо. У цьому творі бачимо простоту і щирість композиторського задуму, багатий мелодизм.

9. 02

Напротивагу німецькій традиції прозвучить яскравий зразок чеської національної школи Концерт для віолончелі з оркестром Антоніна Дворжака. Твори цього митця відрізняються розмаїттям мелодій, яскравими барвами інструментування, стрункістю форми. Твори митця приваблюють життєрадісністю, теплим ліризмом.

Дворжак – славетний син свого народу, адже він широко використав жанрові й ритмоінтонаційні особливості чеського й моравського музичного фольклору. Його композиції відображають картини чеської природи й побуту. Написання віолончельного концерту припадає на той період творчості митця, коли він перебував у творчих пошуках. Адже довгий час маестро відмовлявся від пропозицій написати концерт для віолончелі . Вважається, що Дворжак не бачив у віолончелі вдалого сольного інструменту. Проте, як стверджують деякі джерела, композитор змінив свою думку після того, як почув прем'єру віолончельного концерту Віктора Герберта, з яким маестро пов’язувала спільна робота в Національній консерваторії Америки.

Відділ реклами та маркетингу Львівської філармонії

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: