У Львівській ОДА навчали громадськість, як протидіяти корупції

6 лютого в облдержадміністрації відбувся тренінг для громадськості «Ефективна протидія корупції – спільна мета громадських ініціатив» за ініціативи ВГО «Спільна Мета» за підтримки посольства США в  Україні. Участь у тренінгу також взяв заступник голови ОДА Володимир Харчук й провідні експерти з протидії корупції, повідомили у прес-службі ЛОДА

За словами Володимира Харчука, стратегічним документом по боротьбі з корупцією став Закон “Про засади державної антикорупційної політики в Україні на 2014-2017 роки”, прийнятий у жовтні 2014 року.  “Цей Закон став своєрідним кодексом, який має посилити відповідальність за корупційну діяльність та унеможливити будь-які заходи, спрямовані на отримання протиправної вигоди”, - наголосив він.

Заступник голови ОДА також підкреслив, що сьогоднішній тренінг для громадськості надасть можливість глибше оцінити нинішню ситуацію з корупцією в державі і знайти нові механізми її подолання.

Як розповів організатор заходу, директор Центру антикорупційних досліджень ВГО «Спільна Мета» Ігор Печенкін, основної метою таких заходів є пропагування  правового способу життя, яке б  змушувало чиновників дотримуватись законодавчих норм. «У разі порушення таких норм, за допомогою громадськості, ми зможемо ефективно виявляти корупцію і використовувати механізми притягання службовців до відповідальності», - зазначив він.

На думку директора Центру, вагомий внесок у притягнення чиновників до відповідальності полягає в активній позиції громадськості. Ігор Печенкін вважає, що вже відповідні механізми передбачені у прийнятому законодавстві, крім того і Національне Антикорупційне бюро має стати ефективним органом у процесі подолання корупції.

У свою чергу, експерт з протидії корупції Андрій Кухарук звернув увагу, що міжнародні експерти скептично ставляться до Громадських рад при державних органах. «Громадські ради мають право проводити антикорупційну експертизу нормативно-правових актів, а також існує інший механізм, коли громадська організація може звернутися до органу влади з наміром проводити незалежну експертизу», - розповів експерт.

На його думку, ці два механізми можуть істотно пожвавити взаємодію громадськості та влади у сфері антикорупційної діяльності та істотно підвищити вплив громадськості на органи державної влади в Україні.

Довідка:

Протягом 2014-2015 років ВГО «ПО «Спільна Мета» у партнерстві з названими організаціями, за участю науковців і  громадських діячів, реалізовуватиме проект поліпшення взаємодії представників громадянського суспільства, органів влади протидії корупції з питань ефективної протидії корупції, що планується провести у восьми областях України: Київській, Одеській, Чернівецькій, Закарпатській, Львівській, Вінницькій, Житомирській, Чернігівській.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: