Депутати Львівської облради вшанують пам’ять члена Української Військової Організації Ольги Басараб

         12 лютого 2015 року о 12.00 годині за ініціативи Львівського обласного товариства ім. Ольги Басараб та сприяння Львівської обласної ради і Львівської обласної державної адміністрації відбудуться заходи із вшанування пам’яті члена Української Військової Організації Ольги Басараб (до 91-их роковин з дня смерті).

Участь у заході візьмуть депутати обласної ради.

В програмі заходу, зокрема, передбачається покладання квітів до могили Ольги Басараб на Янівському цвинтарі, панахида та коротке віче.

         Довідка.

         Ольга Басараб (1889–1924) українська громадська і політична діячка. Її рідний брат Левицький Северин – громадський і пластовий діяч, перший Начальний Пластун.

Організатор 1 жіночої чоти УСС у Львові. У 1918–1923 рр. О. Басараб працювала бухгалтером посольства України у Відні, водночас була українською розвідницею. З метою збору військово-стратегічної та політичної інформації вона відвідувала Данію, Німеччину, Норвегію, інші держави. Провадила харитативну й просвітницьку діяльність у Комітеті допомоги раненим і полоненим у Відні та в Комітеті допомоги цивільному населенню, за що відзначена міжнародною організацією Червоного Хреста. Член управи Українського жіночого союзу у Відні.

Після ліквідації дипломатичних представництв УНР 1923 р. Ольга переїхала до Львова, де стала членом Головної управи філії Союзу Українок у Львові, активно співпрацювала з Українською Військовою Організацією (УВО – підпільна організація військовиків, яка 1929 року трансформувалася в ОУН), була звязковою полковника Євгена Коновальця.

Як член УВО, 9 лютого 1924 р. О. Басараб була заарештована польською поліцією за шпигунство водночас на користь ваймарської Німеччини та більшовицької України й ув'язнили у тюрмі по вул. Яховича (нині – Ак. Кучера,5 тепер тут розташовано РВВС Шевченківського району).

Поліцейські здогадувалися, що вдалося заарештувати поінформованого представника українського опору, і, звісно, їх вабила перспектива виявити українську підпільну мережу, достатньою інформацією, про яку вони не володіли. Тому допити були «інтенсивними», простіше кажучи, із застосуванням тортур. Два останні відбулися 12 лютого в передобідній час і від 21.00 до 03.00. Уранці Ольгу знайшли повішеною на вишитому рушнику на ґратах вікна камери.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: