У Львові на дорогах полюють за водіями, які ухиляються від мобілізації

Військові комісари на блокпостах при в’їзді у Львів вручають повістки тим, хто втікає від мобілізації, а також запрошують чоловіків у військкомати для уточнення особистих даних. До такого кроку військові комісари вдались через те, що на Львівщині військовозобов’язані чоловіки масово переховуються від мобілізації, пише Галина Терещук на Радіо Свобода.

При в’їзді у Львів встановлено 11 блокпостів, на яких чергують працівники ДАІ і бійці батальйону «Львів», що перебувають у підпорядкуванні МВС. Їхнім завданням є перевірка транспортних засобів, щоб не перевозили зброю, вибухівку, а також терористів.

Однак у вихідні до правоохоронців долучились і військові комісари. Все відбувалося за такою схемою: працівник ДАІ зупиняв автомобіль, перевіряв документи, багажник, салон машини і запрошував водія пройти до машини державтоінспекції, в якій військовий комісар вручав людині повістку або ж запрошення у військкомат.

За півтори дня чергування військові комісари вручили близько 50 повісток тим чоловікам, які ухиляються від мобілізації.

«Вони їздять на крутих машинах, до них приходили з повістками додому, а виявилось, що хтось не живе за цією адресою, хтось працює за кордоном чи перебуває у відрядженні. А насправді вони спокійно їздять Львовом. Ми перевіряємо прізвище водія, його адресу у списку тих, на кого виписані повістки і хто ухиляються від мобілізації. Якщо це людина у розшуку, то їй вручаємо повістку на дорозі. Іншим водіям видаємо запрошення прийти у військкомат для уточнення всіх даних, але це не означає, що людину мобілізують», – наголосив військовий комісар у Львівській області Олександр Тіщенко.

Він нагадав, що обов’язком чоловіка є інформувати військкомат про зміну місця праці, номеру телефону чи адреси, але переважна більшість військовозобов’язаних ігнорує таку вимогу.

Мобілізація на Львівщині є однією з найгірших – Тіщенко

За словами Олександра Тіщенка, ситуація із мобілізацією на Львівщині є плачевною, однією з найгірших в Україні. Він навів приклад, що у патріотичному Львові мобілізовано 50% від необхідної кількості, а на Вінниччині – 110%. На сьогодні на Львівщині понад 2 тисячі мешканців ухиляються від мобілізації. Власне, тому військові комісари вдалися до вимушеного кроку – чергування на блокпостах разом із працівниками ДАІ і спецпризначенцями батальйону «Львів».

Адвокат Олег Мицик не вбачає у діях військових комісарів порушення, але наголошує про вимоги щодо повістки. Вона має бути адресована конкретній людині, з підписом і печаткою військкомату, а також має вручатись лише за підписом самої людини.

Ми делегували державі право забезпечити нашу безпеку і держава зобов’язана забезпечити призов мобілізаційних ресурсів, забезпечити оборону держави

«У даному випадку ми делегували державі право забезпечити нашу безпеку і держава зобов’язана забезпечити призов мобілізаційних ресурсів, забезпечити оборону держави. Кожному громадянину заборонено змінювати місце проживання з моменту оголошення особливого періоду, згідно із законодавством про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Цей закон передбачає повернення громадян до місця своєї реєстрації. Половина населення живе не за місцем, відмовляється називати місце свого проживання, парадокс, що люди відмовляються спілкуватись з особами, які принесли повістку. Законодавець не міг передбачити, що громадяни будуть ігнорувати вимогу про отримання повістки. Є відповідальність за неявку у військкомат або за ухилення від мобілізації, але немає відповідальності за ухилення від отримання повістки», – говорить адвокат.

Олег Мицик вважає, що громадяни повинні знати, на яких підставах вони можуть бути не призвані до війська, а тому зобов’язані інформувати військкомат про стан здоров’я, сім’ї.

Спільне патрулювання під запитанням

Однак спільне патрулювання правоохоронців і військових комісарів тривало лише півтора дні. 9 лютого, після величезної хвилі обурень серед мешканців, правоохоронці терміново припинили співпрацю з військовими комісарами без жодного пояснення.

Але останні обіцяють, що, ймовірно, з 10 лютого відновлять постійні чергування на блокпостах і повістки вручатимуть не ховаючись у машинах ДАІ, або ж виїжджатимуть на своїх автомобілях. Запрошуватимуть у військкомати пасажирів, які матимуть при собі документи. Зрозуміло, що питання спільного патрулювання вирішується у столиці, а не у Львові.

Ініціативою львів’ян, каже Олександр Тіщенко, вже зацікавились колеги в Івано-Франківську, які, можливо, у найближчі дні запровадять полювання за втікачами від мобілізації у своєму регіоні. Однією з причин масового ухилення мешканців Західної України від мобілізації військові комісари називають потужну антимобілізаційну кампанію, яка проводилась і проводиться серед населення.

Віталій Депутатов, представник військового комісаріату Кіровограда, привіз на Яворівський полігон групу мобілізованих. Він розповів, що на Кіровоградщині також є випадки, коли чоловіки переховуються від мобілізації в інших областях чи у лікарнях. Однак багато людей приходить добровільно, але не всі підходять для служби. Втім, за словами комісара, на Кіровоградщині не має закликів ігнорувати мобілізацію.

«Я таких випадків не знаю, щоб агітували не йти захищати країну. У пресі поважно ставляться до мобілізації. Не зауважував, щоб агітували проти на площах чи у листівках. Але досить складно нам вручати повістки, знайти людину, яка не проживає за вказаною у нас адресою», – каже майор.

На Львівщині та Івано-Франківщині проведена велика антимобілізаційна кампанія, в яку втягнені й окремі медіа, ще від попередніх етапів мобілізації. Чимало чоловіків говорять про те, що не розуміють дій центральної влади, а тому не хочуть бути мішенню для ворога.

Полювання за водіями на дорогах області лише викликає більший спротив серед населення, на що, вочевидь, і розраховує російська пропаганда.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: