Впровадження податку від автозаправок поділить села на надбагаті і дуже бідні, - депутат

Для того, щоб дороги місцевого значення ремонтувались рівномірно, необхідно частину акцизного збору на нафтопродукти віддавати в бюджети обласних рад. Без такого кроку вести мову про передачу доріг на утримання місцевих бюджетів буде вкрай безвідповідальним кроком.

Про це заявив народний депутат України, ударівець Ярослав Дубневич, виступаючи під час сесії парламенту.

Зокрема, депутат відзначив, що одним з джерел, яке передбачене оновленим Бюджетним кодексом України є акцизний податок на нафтопродукти.

«П’ять відсотків з «пістолета» на кожній заправці йтимуть до загального фонду місцевої ради за умови місцезнаходження на її території нафтозаправного комплексу.

В ідеалі, саме надходження з цього податку, за задумами Мінфіну, мали б стати джерелом коштів на ремонт доріг. Проте одразу, ще до сплати перших надходжень виникла одна проблема. За чинним Бюджетним Кодексом, сільська селищна рада має право використовувати кошти загального бюджету лише на комунальні дороги. На практиці, дуже часто саме державна дорога місцевого значення перетинає через наші села і містечка, а відремонтувати її коштом місцевої ради заборонено. Тим більше, акцизний податок поступає до загального фонду, і сільська рада може використати ці кошти не на ремонт доріг, а на скажімо премії у виконавчому апараті ради», - підкреслив депутат.

Окрім цього, Ярослав Дубневич назвав і ще одну проблему пов’язану з цим податком: через те, що одні населені пункти знаходяться біля міжнародних трас, доріг державного значення, а інші – на околицях транспортних шляхів, обсяг коштів, який вони отримуватимуть, буде нерівномірним.

«Вже на сьогодні, ми можемо вести мову про вкрай нерівномірний розподіл нафтозаправних комплексів, за місцезнаходженням яких сплачуватимуть 5% реалізованих через роздрібну мережу підакцизних нафтопродуктів. Ні для кого не секрет, що це в першу чергу міжнародні траси, об’їзні дороги біля великих міст та під’їзди до пунктів пропуску. У такому випадку, ми з одного боку створимо вкрай багаті на фінансовий ресурс місцеві ради, а з іншого залишаться ті ради, що не матимуть ресурсу на заробітну плату, не кажучи про дороги», - сказав депутат.

Вирішити цю проблему депутат пропонує через перерозподіл акцизного податку в частині його сплати до місцевих бюджетів: «Очевидно, що рівень на якому може здійснюватися реальне управління дорожнім господарством це є область. Пропоную прислухатися до низки пропозицій, що вже надходять з обласних рад. І внести зміни до Бюджетного кодексу, в частині віднесення до складу доходів обласних бюджетів двох відсотків ставки податку на нафтопродукти та скраплений газ. При цьому залишити три відсотки у бюджеті місцевої ради, на території якої реалізуються вказані підакцизні товари. В інший спосіб, надіятися на покращення дорожнього господарства неможливо».

Депутат підкреслив, що без джерела на утримання доріг на рівні області, вести мову про передачу доріг на шию місцевих бюджетів буде вкрай безвідповідальним кроком.

Відповідне звернення Ярослава Дубневича підписали, також, більше 30 колег-депутатів з об’єднання «Львівщина» та інших груп і фракцій ВРУ.

Прес-служба Львівської обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка»

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: