Депутати Львівської обласної ради відвідали Каунас

Депутати обласної ради, члени постійної комісії з питань євроінтеграції, транскордонного співробітництва та зв’язків з українцями за кордоном Львівської обласної ради Святослав Шеремета, Ярослав Кравченко і депутат Верховної ради VII скликання Олег Панькевич на запрошення міської ради Каунаса здійснили поїздку до литовського міста, повідомили у прес-службі ЛОР.

У рамках поїздки відбулися зустрічі членів делегації з Львівщини з представниками литовської влади, міської ради Каунаса. Під час зустрічей обговорили питання щодо налагодження контактів між навчальними закладами Литви та України, напрацювання програми підтримки литовців у Львівській області та українців у Литві, проведення подальших спільних заходів, зокрема, можливого влаштування виставок, присвячених темам УПА, голодомору та подіям на сході України. Окрім того, під час зустрічі з представниками організації «Спілка стрільців Литви», яка провадить військово-патріотичний вишкіл, було досягнуто домовленостей про налагодження співпраці між патріотичними громадськими організаціями Литви та України.

Також українська делегація взяла участь у церемонії, присвяченій підсумкам навчання кадетів школи імені генерала Повіласа Плехавічуса у м. Каунас.

У своєму виступі перед кадетами та викладачами школи депутат Львівської обласної ради Святослав Шеремета подякував литовцям за підтримку України, висловив сподівання на якнайшвидше налагодження контактів та проведення спільних таборів між литовськими школярами та ліцеїстами ліцею імені Героїв Крут у Львові.

Під час офіційної зустрічі з керівництвом школи українська сторона ознайомилася з роботою закладу та передала його директорові полковнику Вікторасу Даунісу подарунки – книги про Львів, Українських Січових Стрільців та Євгена Коновальця, з яким пов’язана історія спільної боротьби українського та литовського народу, а також пам’ятну монету, присвячену 500-річчю битви під Оршею.

Вікторас Дауніс, подякувавши за візит, зазначив, що сьогодні, як ніколи, зважаючи на події на сході України, українці і литовці повинні підтримувати один одного. «Моральна підтримка є також вкрай важливою», – наголосив він.

Дорогою додому депутати відвідали православний цвинтар у м. Сувалки (Республіка Польща), де є могили вояків УНР, відновлені у 2005-2006 роках.

Довідка

Наприкінці 2012 року у м. Каунасі був підписаний Лист про наміри щодо співпраці між Львівською областю і містом Каунас, за яким вирішено розвивати дружнє співробітництво між територіями. У цьому документі зазначено, що особливу увагу у співробітництві звертатимуть на такі галузі, як освіта, культура, спорт, туризм, управління, розвиток міст тощо.

У рамках співпраці литовські колеги брали участь у фестивалі «Зашків - Земля Героїв», який проходить на батьківщині Євгена Коновальця у Зашкові Жовківського району, а також у міжнародних конференціях про історію визвольного руху у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: