У Львові дослідили рівень послуг у музеях

«Social Innovation Lab», яка є ініціативою Інституту міста, провела дослідження рівня послуг, які надають музеї Львова. У період із вересня по листопад 2014 року силами волонтерів було здійснено оцінювання музейного сервісу за методом «таємного клієнта». Дослідження здійснювалось у рамках проекту «Нове життя музеїв» та охоплювало 30 музейних установ міста, повідомили у прес-службі ЛМР

Так, середня вартість загального квитка у львівських музеях становить 10,00 грн., пільгового – 5,00 грн. 94% респондентів задоволені такою ціновою політикою. Варто також зауважити, що лише 3% із переліку досліджуваних музеїв надають змогу придбати квиток в інтернеті.

У 86% львівських музеїв дозволено фотозйомку, у 56% музеїв ця послуга є безкоштовною. Середня ж оплата за здійснення фотозйомки у інших музеях становить 20,00 грн.Відеозйомку дозволено у 74% музеїв Львова, у 54% із них ця послуга є безкоштовною. Середня оплата послуги становить також 20,00 грн.

Екскурсійні послуги надають 94% львівських музеїв. У 59% із них існує можливість проведення екскурсій іноземними мовами (у більшості випадків – англійською, польською). Середня кількість екскурсоводів у музеї складає 4 особи.

У 38% музеїв проводяться спеціальні екскурсії – шкільні, університетські, а також екскурсії за віковим розподілом (дитячі, юнацькі, для людей похилого віку). Лише у 18% музеїв є можливість замовити екскурсію через інтернет. Також 68% дозволяють проводити екскурсії з власним екскурсоводом, який не є працівником музею.

У рамках дослідження опитаних попросили оцінити за п’ятибальною шкалою роботу працівників та стан музейних приміщень. Середня оцінка цих показників становить 4,1 з 5,0 максимальних.

Втім, незважаючи на таку високу оцінку, музейні приміщення мають низку недоліків. Відповідно до спостережень відвідувачів, лише 6% із них пристосовані до відвідин людьми з особливими потребами. У 37% музеїв відсутні вбиральні для відвідувачів (натомість, наявний їхній стан у решті музеїв лише 34% респондентів оцінили на «добре»). У 71% львівських музеїв взагалі відсутнє ознакування (маршрутні вказівники). Лише у 43% приміщень облаштовано місцями для відпочинку (стільці, лавки, дивани).

«Незважаючи на чисельні інфраструктурні недоліки – відсутність вбиралень, непристосованість приміщення музею для людей із особливими потребами тощо – та обмежений набір он-лайн послуг, більшість відвідувачів львівських музеїв схильна вкрай позитивно оцінювати наявний стан музейної справи у Львові. Цей парадокс ми схильні пояснювати першочергово низьким рівнем очікувань львів’ян щодо послуг, які надаються місцевими музеями. Це, у свою чергу, може бути обумовлено обмеженою пропозицією у цій сфері. Саме тому в подальших планах проекту ми працюватимемо над вдосконаленням цієї пропозиції на прикладі кількох музеїв Львова», – зазначає Яніс Сінайко, аналітик програми аналізу та досліджень Інституту міста, куратор ініціативи «Social Innovation Lab».

Що ж до змістового наповнення музеїв та експозиції, то лише у 44% львівських музеїв існує можливість інтерактивної взаємодії з експонатами. У 35% таких закладів відвідувач має змогу взяти участь у тематичних лекціях, курсах екскурсоводів, семінарах чи переглядах фільмів. У більшості музеїв Львова (68%) не передбачено жодних окремих програм для дітей. У 37% проводяться заходи, що безпосередньо не пов’язані з експозицією.

50% музеїв надають можливість залишити відгук чи побажання в електронному форматі (на офіційному сайті музею та/або на офіційних сторінках у соціальних мережах). Відповідно, 74% досліджуваних музеїв мають власний веб-сайт, а 42% – сторінки у соцмережах. Детальну інформацію щодо більшості музеїв (83%) можна знайти на різноманітних туристичних сайтах міста.

Під час дослідження ми також намагались визначити мотиваційні особливості респондентів щодо відвідування музеїв. Дані оцінювання (за п’ятибальною шкалою, де 1 – цілком не погоджуюсь, а 5 – цілком погоджуюсь) – у наведеній таблиці:

 

Я відвідую музеї лише тоді, коли у них присутня цікава мені експозиція 3,6
Я ніколи не відвідую музеї без компанії, навіть якщо експозиція мені цікава 2,4
Я відвідую музейні приміщення лише у випадку проведення цікавих мені культурних заходів, які не пов'язані із самою експозицією 2,4
У мене немає часу відвідувати музеї 2,4
Я не відчуваю потреби у відвідуванні музеїв 2,1
Я особисто не відчуваю потреби у відвідуванні музеїв, але розумію вагомість культурного розвитку загалом. Тому відвідую (буду відвідувати) музеї зі своїми дітьми 2,9
Експозиції у львівських музеях мене абсолютно не цікавлять 1,6

 

Проект «Нове життя музеїв» здійснюється в рамках ініціативи Інституту міста «Social Innovation Lab». Раніше в рамках проекту було проведено дослідження «Музеї Львова очима туристів», у процесі якого студенти іноземних ВНЗ сформулювали перелік рекомендацій щодо підвищення атрактивності львівських музеїв. Також у листопаді 2014 року було організовано музейний квест «Leopolis Mediterraneum», який відбувся в рамках щорічного фестивалю «Ніч у Львові».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: